måndag 30 juni 2008

Musikskribenten Stefan Malmqvist har lämnat Svenska Dagbladet.
Läs mer på Resumé
Eller på Stefans blogg

KonsertnyttThe Haunted kommer till Nalen, Stockholm! 6 oktober är datumet som gäller. Biljetterna släpptes i dag och kostar 250 spänn.
----
The Last Shadow Puppets kommer till stan bara nån vecka senare. 15 oktober står Alex Turner och Miles Kane på Cirkus och underhåller massorna. Biljetter finns att köpa för 360 spänn 1 juli.

Ensam i Sunne part I

(söndag den 29 juni 2008 klockan 21:00)

Värmeland du sköna har gett mig några fina dagar. Precis som den här delen av landet gjort många gånger förr. Lämnade hemmet utanför Stockholm i torsdags vid lunchtid och anlände till svärföräldrarnas hus utanför Väse framåt fem. Den här gången gick det snabbare än någonsin innan jag frågade mig ”fan, skulle man inte alltid bo så här?” Vi snackar alltså vischan. Nån kilometer till närmaste granne och sen ytterligare nån kilometer innan nästa hus dyker upp. Typ. Skog och fågelkvitter och allt känns så stort och bra och Vega älskar varenda sekund. Fast innerst inne vet jag ju att jag nog helst av allt vill bo där vi bor. Där finns också fågelkvitter och rådjur – men även saltsjöbanan som tar oss in till Stockholm på en kvart. Det känns fortfarande viktigt, att man fort kan ta sig in till Stockholm. Och att man lika fort kan dra därifrån igen.

Dagen därpå var det bröllop. Vigseln ägde rum på en udde vid Fryken. Väldigt vackert. Han, en amerikan i soldatuniform, och hon, Värmlandstösen, lovade varandra evig kärlek och det skålades i champagne innan det var dags för bröllopsmiddag och en sjuhelvetes fest.

Men nu väntar allvaret. Jag befinner mig i Sunne. Alldeles och helt jävla ensam i Sunne. En intensivkurs väntar i morgon bitti och jag ska tillbringa en himla massa timmar i den här pyttelilla staden de närmaste två veckorna. Halvläskigt men intressant. Bor i ett ganska litet rum med handfat. Toalett i korridoren. Ensam. Utlämnad.
Regnet öser ned här utanför mitt lilla fönster.

Sunne. Nu är det du och jag.
Hoppas vi kan bli vänner.

(söndag den 29 juni 2008 klockan 22:05)
Sunne, du är mindre än jag trodde. Har sett mig omkring och inser att du inte alls är den mellanstora stad jag väntat mig. Här finns, självklart, en staty som föreställer Selma Lagerlöf, Sibylla, pizzeria, ICA, Coop och en restaurang som serverar kinamat och pasta. Inte så mycket mer. I alla fall inte en kväll som denna, det vill säga söndag. Nu väntar den där Woody Allen-rullen jag just köpte hos den lokala filmuthyraren (”Bogart”) och en apelsinkrokant. Sedan sömn. Det är i morgon det börjar. Det stora allvaret. Nu ska Wirre ta körkort.

(måndag den 30 juni 2008 klockan 19:55)
Har just ätit middag på restaurangen som tycker det är en god idé att servera både kinamat, thai och pasta. Det var inte den godaste thaimiddag jag ätit.
Det är märkligt att vara i en så liten håla helt själv. Dagarna rullar på av sig själv med bilkörning och pluggande. Men frågan är hur jag påverkas av ytterligare sex kvällar i Sunne.

Fick panik i går när jag skulle lägga mig efter att ha sett en rätt usel Woody Allen-film (”Smalltime crooks”). Upptäckte att jag inte var ensam i sängen. En fästing hade bosatt sig nånstans mellan navel och kön. Inte bra. Fick jobbiga flashbacks till flatlöss (Uppsala 1995) och blodiglar (Sandviken för väldigt länge sedan). Jag fick inte bort den och började så smått hyperventilera.
Men till slut, i duschen, lossnade den, eller åtminstone större delen av den.
Fy fan.

Nu är det bara jag igen.
Jag å Sunne.

torsdag 26 juni 2008

Dagens punktips

onsdag 25 juni 2008

Genes sexvideo

Gene Simmons sexvideo fortsätter skörda sina offer. Den senaste att berätta att den gett honom men för livet är Bruce Kullick, den forne Kissgitarristen. – Att se Gene i den situationen ärrade mig djupt, säger han till Blabbermouth.

Efter att jag publicerat inlägget Gene Knullar sa en kvinnlig bekant ungefär samma sak. Och vem mår inte dåligt av att se en trött Gene sätta på en silikonbrutta medan Foreigners "I wanna know what love is" hörs i bakgrunden?

Läs mer på Aftonbladet.se

CAN delar ut prisEn kompis googlar CAN, för att få lite info om de gamla krautrockarna. Högst upp av träffarna kom denna sida: www.can.se

Kompisen har rätt i att det faktiskt var ganska passande. På Can.Se får vi bland annat veta att CAN tilldelar professor Agneta Öjehagen årets drogforskningspris.

Veckans skivsläpp 08 06 25

Sigur Rós släpper nytt som jag inte hört än. Men det ska givetvis kollas upp. Sonic tyckte det räckte med 6/10 i betyg och DN är inne på samma spår.
---
Själv sågade jag Lauren Harris, Steve Harris (Iron Maiden) dotter, i dagens Metro. Intetsägande pubmetal i kombination med trött radiorock är aldrig kul. Däremot får Mötley Crüe en mer positiv recension av undertecknad. Hittar inte recensionen på nätet så ni får den här i stället.

Mötley Crüe
”Saints of Los Angeles”
(Eleven Seven/Bonnier Amigo)
OOO (tre)
Mötley Crüe har blivit nostalgiska på äldre dar. I ”Down at the whisky” minns medlemmarna hur livet brukade se ut, innan cashen rullade in. När livet handlade om att bli packad på Sunset Strip och leva ut rockdrömmarna på The Whisky medan någon tillfällig flickvän pröjsade hyran.
Hela ”Saints of Los Angeles” är en enda stor orgie i glamklyschiga LA-referenser. Som en naturlig uppföljare till boken ”The Dirt”. Men stripporna har gått hem för länge sedan och kvar finns bara ett gäng hårt tatuerade farbröder som pratar gamla minnen över varsitt glas Jack and Coke. Men distansen och den återfunna glimten i ögat gör bandet gott. ”Saints of Los Angeles” innehåller betydligt starkare material och en högre energinivå än jag väntat mig.
Bästa spåret: Marilyn Manson-lånet ”White trash circus”.

Det låter en aning osannolikt jag vet, men faktum är att Tommy Lee och hans gamla glampolare har gjort en rätt schyst platta. Och då ska man veta att jag aldrig varit något större fan av bandet. Eller, okej, jag erkänner. Jag bar också en Mötley Crüe-tröja i högstadiet. Men det var en ganska kortvarig historia.

På tal om Mötley Crüe så var Tommy Lee rätt otrevlig när bandet intervjuades i Fox News i samband med släppet. Se klipp nedan.

tisdag 24 juni 2008

Roky Erickson till Borlänge

Ryktet som började dyka upp på diverse bloggar i går (först var nog So What) har nu bekräftats. Roky Erickson kommer till Borlänge och Peace & Love-festivalen i helgen. Tydligen får Nomads äran att agera kompband. Shit, vad bra.

Alla vi som såg Roky på Hultsfredsfestivalen förra året är en aning avundsjuka på er som är i Borlänge i helgen.

Läs mer i Dalarnas Tidningar

Nytt med The Bronx

The Bronx, som jag en gång kallade världens bästa punkrockband i Close-Up, släpper nytt i september. Men redan nu kan du ladda ned låten "Knifeman" på gruppens MySpace-sida.

Här finns låten

Revolting Cocks

14 oktober släpps ett nytt album med Revolting Cocks. "Sex-O Olympic-O" ges ut via Al Jourgensens egna etikett 13th Planet Records. Och Al, som fortfarande är ute på Ministrys avskedsturné, är riktigt nöjd. På Blabbermouth läser jag att han tycker det är gruppens bästa släpp någonsin.

"As a matter of fact, I think this is the best album — including MINISTRY, PAILHEAD, LARD — anything I've ever done, period. Production-wise, song-wise, I'm really, really happy with this record. It's the first CD I've ever gotten back from the mastering studio that I didn't have anything to bitch about. No complaints. I listened to the whole thing and just went, 'OK — that's a wrap. Let's go!'"

Ett fantastiskt smakprov i form av färska "Homo Song (I'm Not Gay)" finns på bandets MySpace-sida.
Lyssna här

måndag 23 juni 2008

Dagens rättelse

Det var ju givetvis Total Guitar som utsett sämsta coverlåten någonsin. Inte Daily Mail som jag skrev. Aftonbladet berättar mer här
---
Samma tidning har också nappat på den där homofob-historien om Josh Homme som jag rapporterade om i går. Titta här

Mötley Crüe

Mötley Crüe blir lite nostalgiska på nya plattan "Saints of Los Angeles".
I låten "Down at the whisky" sjunger Vince Neil om hur vardagen brukade se ut för Los Angeles mest framgångsrika glamrockare.

We slept all day in our clothes,
but that's okay in Hollywood
Another shot Another show All night long at the Whisky
Do you remember when?
-------
We never made a dime/But god we had a good time
We always made a scene/Down at the Whisky
--------
LA girls they payed the rent/While we got drunk on Sunset Strip
And all the cash they made we spent/On tattoos and cigarettes
Do you remember when?

Slipknot till Stockholm12 november blir det maskeradmetal på Hovet i Stockholm. Förutom Slipknot lirar även Children of Bodom och Machine Head. 27 augusti landar en ny platta med Slipknot på skivdiskarna.

Biljetterna släpps på torsdag och kostar 385 spänn + förköpsavgift.

Wee VegaMin dotter, familjens popkändis, går numera under namnet Wee Vega. Sitt nya (artist)namn har hon fått av The Next Big Thing som hyllar samlingen "There's a razzia going on" där hon syns på omslaget.

Att lära sig flyga


Foto: Anna Ledin

Från och med i dag pågår en fin liten utställning på Fisksätra bibliotek. Det är sambon (hon som hellre kallar sig fästmö) Anna Ledin som står bakom utställningen ”Att lära sig flyga”. Projektet består av porträtt av orten Väses invånare, interiörer samt exteriörer. Efter att själv ha vuxit upp i glesbygden återvände Anna till Väse efter ett antal år i London för att dokumentera sitt ursprung.

Bilderna har publicerats i Dagens Nyheter och har tidigare visats på biblioteksfilialer runtom i Värmland samt som separatutställning på Kristinehamns konstmuseum. Utställningen pågår till 13 juli. Observera att Fisksätra Bibliotek har kortare öppettider under sommaren.

Se fler bilder hos www.annaledin.se

Fisksätra bibliotek är för övrigt nominerat till utmärkelsen Årets bibliotek, som fackförbundet DIK står bakom. Priset delas ut under Bok-och biblioteksmässan i Göteborg 25 september.

söndag 22 juni 2008

Band sökes

Klubben Showdown i Göteborg imponerar ständigt med sina bokningar av finfin punk och rock'n'roll. Nu visar det sig att de bara har ett band till lördagen 5 juli efter att en bokning gått i stöpet. Tanken är att ytterligare två akter ska spela så... Det är nu ni grymma rockband där ute har chansen att bli bokade till en grym klubb.

Mejla er MySpace-länk till jonk@alleycat.se

De två bästa länkarna får spelningen helt enkelt.
May the best man/woman win.

Iggy

En 21-årig kvinna har fått ett skadestånd på 150 000 efter att ha blivit döv på ena örat i samband med en konsert med Iggy Pop för nio år sen. Borde inte det innebära att en väldig massa människor kommer stämma bokningsbolagen framöver? Min pappa berättar än i dag om hur det tjöt i öronen flera dagar efter Kiss konserten i Erikdalshallen 1980. Uppenbarligen en traumatisk upplevelse för min stackars far.

Läge att stämma bokaren? Eller Gene Simmons kanske?

Läs mer på Aftonbladet.se

Sämsta covern

Celine Dion och Anastacias version av Ac/Dc-låten "You shook me all night long" har utsetts till den sämsta coverlåten någonsin i en omröstning av Daily Mail. Duons version har aldrig getts ut på skiva, men framfördes vid en konsert i Las Vegas för sex år sedan.

lördag 21 juni 2008

Rock'n'roll

Det lönar sig att kolla in I Förbund Med Omoralen emellanåt. Det händer att man får se helt fantastiska saker. Som det här klippet från Kanal Lokal i Östergötland med två svintuffa rockers som lever rockmyten på fritidsgårdsturné.

Josh Homme lackar ur

NME rapporterar att Sverigeaktuelle Josh Homme från Queens Of The Stone Age har blivit anklagad för att vara homofob - på rätt lösa grunder. Han fick en sko kastad på sig vid konserten på Norwegian Wood förra veckan och gav den skyldige en rejäl utskällning. Bland annat fick norrmannen veta att han är en "chicken fucking cunt". Tydligen innebär det att Josh är homofob...

I går svarade Homme på media och bloggvärldens rätt korkade anklagelser. Lika underhållande som alltid.

"Member of the Peanut Gallery: Some journalists and citizens on the Internet are wondering: Q? Am I a homophobe because I included a slang for gay in with other 'acceptable' curse words during a verbal lashing I gave a young concertgoer, after being hit by his shoe, during a show the other day? A= Nope. My gay family and friends, as well as myself, KNOW I am not a homophobe. For years now I've known gay is not a choice; one's skin color doesn't determine one's intelligence level; and red hair doesn't mean you're someone's stepchild. You see, it's not the words, it's their intent. I never said, nor suggested, that being gay is wrong, but apparently, based on your outrage to my flu-infused rant, you do! By that logic... I also told that young whipper snapper I'd have anal sex with him... how can I possibly reconcile these opposing viewpoints? I called him a pussy too. Does it mean I hate our one worlds' collective vagina? I never have been nor intend to be politically correct. That's your cross to bear. To me, that PC world would suck more shit than the porta-potty truck at Glastonbury. Homophobic? I'm in QUEENS OF THE STONE AGE, for crissake... You say, 'So. Your band name doesn't prove anything.' Maybe not. But it's a helluva lot more definitive than the logic of some watchdog... (sorry canine-American, canine-European, canine-African, canine-Australian and canine-Asian) moralist, keeping score from pure perfectionville? If your glass house is squeegeed that clean and you need to do something, do what the great philosopher Bill Hicks once suggested — forgive me. Or don't. I'm not asking for either, OK? I think you should let both of your cheeks go loose so the stick will drop out. Either way I expect that you'll soon find another injustice from your chair, then roll to your bullhorn and point it out to the rest of us... Because you're so above it all. Or If you'll allow me to translate a wish of mine into your PC lingo: Will you please go have, consensual, sex with yourself. Pretty please with all natural, carbon offset sugar on top."

Biafras nya band

Jello Biafra firade sin 50-års dag med att göra en spelning med nya bandet Axis Of Evildoers i San Francisco. Bakom basistens bas döljer sig Billy Gould, den forne Faith No More-snubben.

Givetvis finns ett par klipp på YouTube.


torsdag 19 juni 2008

Nya bokningar till Way Out West

Way Out West släppte ett gäng nya akter i dag. Den här gången är det ytterligare elva band som kommer dyka upp på klubbarna i stan 8-9 augusti.

De ny klubbakterna är Grand Archives, Four Tet, Kid Sister, A-trak, Faca, Dapuntobeat, Louis XIV, Buzzcocks, Fanfarlo, The High Hats och Henry Fiat's Open Sore.

Tidigare i veckan blev det klart att även Neil Young kommer till slottsskogen. Som om det inte räckte med Broder Daniel, Flaming Lips, Grinderman, Sonic Youth, The National, Håkan Hellström, The Gutter Twins, Silverbullit och Sigur Ros....

Se hela det imponerande programmet här

Topplistan

Jodå, det finns fortfarande folk som betalar för musik. I ett mejl från Universal får jag veta att Lil Wayne under första veckan sålt över 1 000 000 ex av "The Chapter III" i USA. Detta har tydligen inte hänt sedan 2005 då 50 Cent sålde lika många ex av "The Massacre" på lika kort tid.

På den svenska topplistan intar Coldplay guldplatsen med "Viva la vida". Såklart. Annars kan man konstatera att förra veckans etta, Duffy, är fortsatt poppis i stugorna. Den här veckan är hon parkerad på plats #3. Nästa vecka kommer hon till Stockholm för att spela på Accelerator.

Se hela listan här

Duffy "Rockferry"

onsdag 18 juni 2008

Accelerator

Spelschemat är klart för Accelerator 24-25 juni.
Så här ser det ut i Stockholm nästa vecka.

Tisdag 24e juni (insläpp 18:00)

STORA SCENEN INOMHUS
19:00 - Johnny Flynn
20:30 - Wild Beasts
22:00 - Foals
23:45 - Band of Horses

Onsdag 25e juni (insläpp 16:00. Biljettförsäljning startar 15.00)

STORA SCENEN INOMHUS
17:30 - Stars
19:00 - The Brian Jonestown Massacre
21:00 - Duffy
23:00 - Hercules & Love Affair
01:00 - Battles

UTOMHUSSCENEN
16:45 - Those Dancing Days
18:15 - The Teenagers
20:00 - Vampire Weekend
22:00 - MGMT

MÄLARSALEN
19:00 - El Perro del Mar
20:45 - Deerhunter
22:30 - Black Kids
00:30 - Neon Neon

GALLERIET
20:15 - Fuck Buttons
22:00 - St. Vincent
00:00 - Wildbirds & Peacedrums

Bästa sommarlåtarna

I dag listar Metro sköna sommarlåtar.

Så här såg mina tips ut:
Doris ”Did you give the world some love today baby”
Håkan Hellström ”Visa vid vindens ängar”
Supremes ”My world is empty without you”
The Smiths ”There is a light that never goes out”
Ramones ”Oh oh I love her so”

Det tipsades om sommarlåtar även förra året.
Då plockade jag ut dessa sommarpärlor:
Doris ”Did you give the world some love today, baby” (igen...)
Queens Of The Stone Age ”Feel good hit of the summer”
Radions Underhållningsorkester ”Sommar sommar sommar”
Ramones ”Rockaway beach”
Velvet Underground ”Sunday morning”

Kanske borde jag nämnt "Sånt är livet" eller "The girl from Ipanema". Eller kanske nåt med Beach Boys? David Sandströms "Here´s for summer"?

Vad tycker du? Vilka är de bästa sommarlåtarna?

Veckans skivsläpp 08 06 18I dag släpps skivan med den där fantastiska tjejen på omslaget. "There's a razzia going on" innehåller outgivet, b-sidor och annat smått och gott med bland andra Hello Saferide, I Are Droid, Firefox, Maia Hirasawa, Säkert, The Plan och Timo Räisänen. Omslagsbilden föreställer Vega, min 20 månader gamla dotter. Sååååå cool!

Andra intressanta släpp i veckan:
Cult Of Luna - "Som ett långsamt begravningståg" enligt Metro.
Wolf Parade - "At Mount Zoomer" är kanske inte lika stark som debuten, men Wolf Parade framstår ändå som något av det bästa som kom ur den där Kanadahypen.
Melvins - Ännu ett Big Business-samarbete från Seattles veteraner. "Nude with boots" kan vara veckans bästa släpp. Led Zeppelin med punkattityd.

tisdag 17 juni 2008

Kiss my ass

Det blir ingen ny platta med Kiss den närmaste tiden. Music Week har snackat med Gene "God of thunder and rock'n'roll" Simmons som anser att skivindustrin är död. Och det är publikens fel. De laddar ju ner illegalt istället för att pröjsa för plattorna.
– Så fort skivindustrin sticker upp huvudet igen så kommer vi att spela in nytt material, säger basisten, som säkert är nöjd över att ha hittat en anledning att slippa vara kreativ. Nu kan han ju fokusera på att räkna dollarsedlar från ännu en trött turné istället för att behöva skriva låtar.

Jag minns en tid då Gene sa saker som "vi gör allt för våra fans". Jag var tolv år och trodde honom. Jag var en av de där ungarna som såg till att cashen rullade in på medlemmarnas konton. I dag vet jag bättre.

Kiss är den där tjejen som älskar dig så länge du pröjsar drinkarna, men som dumpar dig i samma sekund som plånboken är tom.

Läs mer på aftonbladet.se

NerköpHär har vi ett exempel på en ansiktslyftning. Det är inget speciellt med just det här lyftet, möjligtvis att resultatet är ovanligt lyckat eftersom bilderna används i reklamsyfte för att visa fördelarna med att lyfta sig. Alltså.... Är jag konstig som tycker att kvinnan till vänster ("före") är väldigt mycket vackrare än kvinnan till höger ("efter")?
Nej, jag tror inte det.

Det är resten av världen som är helt jävla galen.

Gyllene Metalgudar

I går hölls Metal Hammer Golden Gods i London för sjätte gången.
Den här gången tog In Flames hem "Best International Band". Tungt.
Det är bara att lyfta på hatten och säga grattis till Anders och gänget.

Här är övriga vinnare:

* Best Breakthrough: APOCALYPTICA
* Best Underground Band: THE BLACK DAHLIA MURDER
* Best UK Band: IRON MAIDEN
* Metal For The Masses: WILLIAM GLEDHILL
* Best Live Band: MACHINE HEAD
* Best Video: DIMMU BORGIR "The Serpentine Offering"
* Best Metal Label: Roadrunner Records
* Spirit Of Hammer: Max and Igor Cavalera (SEPULTURA, CAVALERA CONSPIRACY)
* Best Debut: AIRBOURNE "Runnin' Wild"
* Icon Award: Eddie
* Dimebag Darrell Shredder Award: Alexi Laiho (CHILDREN OF BODOM)
* Event Of The Year: Hard Rock Hell
* Riff Lord: Dave Mustaine (MEGADETH)
* Best Album: TESTAMENT "The Formation Of Damnation"
* Golden God: Kerry King (SLAYER) (presented by Kat Von D)

Robotrock

En natt för länge sen satt jag i en turnébuss med Johnny "Ultraviolence" Violent. Misery Loves Co var ute på Europaturné med bland andra DubWar och Johnny var dj. Över några glas vodka förklarade han att han var less på det mänskliga uttrycket och att han inte orkade lyssna på känslosamma snubbar med gitarr (givetvis var Misery undantaget) längre.

Jag tänker på Johnny när jag hör The Trons - ett "self playing robot band".

måndag 16 juni 2008

Neil Young till Way Out WestJodå, även Neil Young kommer till Slottsskogen i Gbg.
Way Out West håller på att utvecklas till en rätt fantastisk liten festival om man ser till affischnamnen. The National, Sigur Ros, Sonic Youth, The Gutter Twins, Broder Daniel, Grinderman, Lightspeed Champion, Håkan Hellström, Flaming Lips, Silverbullit, The Sonics etc etc och nu alltså Neil Young.
Briljant.

Dålig action?

Where The Action Is verkar ha varit lite sådär. Har visserligen hört att en del konserter var riktigt bra, men de flesta verkar ha en del invändningar mot arrangemanget i stort. Mest negativ var en kompis som just skrev så här i ett mejl:
"Jag gick på where the action is och svor i 10 timmar... Svor över köer, dåligt ljud, dåliga band, dålig öl, mat, köer, vakter, toaletter och köer."

Det låter ju inte så himla kul förstås.

ATPI onsdags kom ett mejl om att Melvins och Mike Patton är kuratorer på årets Nightmare Before Christmas 5-7 December vid Butlins Holiday Camp i Minehead, Somerset. Då var jag så mitt i Hultsfred att jag inte riktigt tog notis om det. Men bättre sent än aldrig. Så här långt ser årets line-up ut så här:

Melvins
Fantômas performing The Director's Cut
The Locust
Isis
Dälek
Big Business
Zu
Neil Hamburger
Bohren & Der Club of Gore

Biljetterna kostar ca 1800 spänn och mer info hittar du här
Melvins släpper för övrigt ett nytt samarbete med Big Business i veckan. "Nude boots" heter skivan som du bör kolla upp.

söndag 15 juni 2008

Bästa Hultsfredskonserten

I fredags listade Metro de bästa Hultsfredskonserterna någonsin, med hjälp av ett gäng rätt skarpa festivalrävar. Min absoluta favoritkonsert lyckades dock inte ta sig upp på listan. Tyvärr. Men det tuffaste jag sett är Borås Energi på en pytteliten scen 1992. En av snubbarna spelar numera med Silverbullit om jag minns rätt. Borås Energi var en trio med två basister, en trummis och ett eget, påhittat språk. Jag såg dem senare också och vill minnas att de öppnade för ett av mina gamla band i Uppsala.
Men det blev aldrig som första gången igen. Den där dagen i Hultsfred när Sten Tjäder från Webstrarna övertygade mig om att jag måste kolla in ett band som heter Borås Energi.

New World Order

• Du sa i en gammal intervju att din publik är äldre än du hade väntat dig. Är det fortfarande så?
- Nej, det har ändrats. Förr var det nästan bara äldre män i publiken, i dag lyssnar även yngre kvinnor på mig. Men män mellan 35 och 50 verkar ha fingret på pulsen, letar efter ny musik och har ett öppet sinne när det gäller nya artister. Jag tror att det ofta startar i den åldersgruppen och sedan sprider det sig till folk i alla åldrar.

Från min intervju med Kathleen Edwards i torsdagens upplaga av Metros Hultsfredsedition.
Rätt märkligt egentligen.

För det är väl egentligen kidsen uppgift att vara först med det senaste?

Linkin Park har ont i örat

Dygnsrytmen är heltfelrättsnettheltfelrättsnett. Så nu sitter jag här vid datorn igen efter nån timmes försök till sömn och surfar helt planlöst. Läser på Martin Carlssons Expressen-blogg att Linkin Park ställt in i Hultsfred med kort varsel. På grund av öroninflamation. Låter lite tunt. Jag hade knappast saknat dem om jag varit på plats, men för Rockparty är det givetvis skitjobbigt. Som om det inte räckte med motgångar med tanke på den dåliga publikuppslutningen.

Ställde inte Linkin Park in för några år sen också? Det var väl då In Flames tog deras plats? Jo, så var det nog.
Töntar.

lördag 14 juni 2008

Recension The Hives

Festen fortsätter där borta i Hultsfred men jag är hemma igen. Det räcker nu.
Facit: En himla massa artiklar och två riktigt bra konserter. Rage Against The Machine och The Hives var bäst av det jag såg. Helt klart. Vet inte om min recension av The Hives finns på Metros sida. Annars har ni den här nedan.

The Hives, Hawaii 21:00
Betyg: OOOO (fyra)

Under dagen ryktas det att Fagerstas stolthet ska åka limousine hela vägen till festivalen. Nu blev det inte så, men om något band skulle göra det så är det The Hives. Det är just den typen av storhetsvansinne – alltid med glimten i ögat – som gör att du, jag och hela Hultsfred älskar Howlin´ Pelle och hans mannar. Och det kommer vi fortsätta göra så länge de levererar lika fantastiska konserter som i kväll.
”Upp med händerna, det är ett rån”, gastar Pelle och genast åker tusentals händer upp i luften. Men vi skulle dansa, skrika och klappa händerna även utan uppmaningarna. Det är svårt att låta bli när låtlistan består av partybränsle som ”Main offender”, ”Walk idiot walk” och ”You got it all…wrong”.

Naturligtvis informerar frontmannen publiken om hur fantastiska The Hives är. Jo, det är faktiskt världens bästa band som står framför oss och vi ska känna oss hedrade över att de kommit för att spela deras enastående låtar för oss. Som vanligt alltså. Men han visar även prov på ödmjukhet när han säger att ”nu ska vi spela den bästa svenska rocklåten genom tiderna”. Istället för att bränna av ännu en egen låt får vi en knäckande version av The Hellacopters ”(Gotta get some action) Now”. En snygg kärleksförklaring till ett band som gör sin sista festivalsommar i år.
Strax därefter beskriver Howlin´Pelle hur jantelagen ligger i småsmulor framför scenen innan bandet gör en euforisk ”Return the favour”.
Man måste älska The Hives.

fredag 13 juni 2008

”Nästa låt handlar om krig och terrorister som George Bush och Salem Al Fakir.”
Timo Räisänen från Pampasscenen alldeles nyss.
Får lite tid över och hinner med en del Säkert, Joel Alme och The Only Ones. Annika ”Säkert” Norlin är en märklig scenpersonlighet. Antagligen är hon nervös, vilket är förståeligt – det var trots allt bara nåt år sen hon debuterade med Säkert och nu står hon på Hultsfredsfestivalens allra största scen. Men samtidigt utstrålar hon en styrka som inte riktigt hänger ihop med de nervöst ryckiga rörelserna. Man vet inte var man har den där Annika Norlin. Men jag gillar henne. Så är det.
---
Ser de första tre låtarna på Joel Almes konsert och blir återigen överraskad av hur liten del av publiken som verkar intresserad av att lyssna på musik i år. Han är ju för fan årets mest hyllade svenska debutant, eller hur? Jag fattar inte alls vad folk håller på med på den här festivalen.
---
The Only Ones lockar några fler och Teaterladan är åtminstone halvfull. Men efter några låtar har jag tröttnat. Det ser inte kul ut alls det där. Får känslan av att jag står på en Finlandsfärja och kollar på Smokie. Dels på grund av hur gruppens slitna gubblook men också för att några dyngpackade gubbar från trakten letat sig hit och står och vrålar på sådant där jobbigt fyllevis. Sådär som man gör på Finlandsfärjor.
---
Senare: The Hives och Him.
Ännu en dag på festival...

Tydligen finns det folk på campingen som vill spöa mig för min tvåa till Serj. Jag som tyckte jag var snäll. Ettan var inte långt bort.

Ser ett par låtar med Raised Fist. Tajt som fan förstås och Matte Modin bakom trummorna är närmast omänsklig. En stor publik gillar vad de hör. men jag rör mig snart vidare. Sådär som man gör på festival.
Det levereras artiklar på löpande band under de här dagarna. Dagens festivaltidning kan du ladda ner här. Är du intresserad av Pete Doherty bör du absolut göra det. Dessutom kan du läsa min recension av Serj Tankian (betyg:2) och en sammanfattning av de bästa konserterna i Hultsfreds historia. En av mina favoriter hamnade i topp - Nine Inch Nails 2005. Markus Larsson (Aftonbladet) avfärdar giget med orden "gnissel och ångest". Men det är givetvis två av grundpelarna inom all bra rockmusik. Det vet han också.
---
Jag recenserade Rage Against The Machines fenomenala uppvisning på Hawaii också. Den konserten är det många som kommer minnas länge.

Så ladda ner den där tidningen nu!

torsdag 12 juni 2008

(kl 14:30)
Det är nånting konstigt med den här festivalen. 22 00 besökare på plats och cirka 200 väljer att se Kathleen Edwards i Teaterladan. Trots att hon är festivalens allra första artist och inte krockar med någonting annat. Är det priset man betalar när man profilerar sig som en festival som framför allt handlar om party på campingen? Kanske.
Jag gjorde i alla fall en intervju med Kathleen i dagens Metro, Hultsfredsupplagan. Ladda ned här.
--
Vi gör alltså en specialtidning på plats, som delas ut på området. Mycket uppskattat hos en publik som har måttlig kontakt med omvärlden under festivalhelgen.
--
På backstageområdet spelar en dj Eldkvarn. ”Pojkar, pojkar, pojkar, här kommer ett hundår till…”
--
(Senare)
Det är tydligen så låg volym på Pampas att man önskar att man hade förstärkare i öronen, som Martin Carlsson på Expressen uttrycker det efter Anti-Flags gig. Det är helt värdelöst med den här icke-volymen på konserterna. Upp till kamp!
--
Smålandsrullen finns inte längre. En Hultsfredsklassiker som är saknad av många.
--
Nej, det var inte så många som hittade till VV Browns spelning på Stora Dans heller. Trots mitt tjat. Men Stefan Malmqvist (SvD) Var där. Hoppas han kan tjata på folk han också. För den här Londontjejen är en blivande stjärna. Det vågar jag nästan lova.
--
(Ännu senare)
Babyshambles då? Jodå. Sista spåret, ”Fuck forever”, var skitbra. Innan dess var det ganska ljummet.
--
Såg Serj Tankian på Hawaii för en stund sedan. Men vad jag tyckte om det får ni läsa om i morgondagens Metro.
--
Det påstås att Ken just gjorde en strålande spelning. Annars verkar jag inte ha missat nåt.
Om en stund: Rage Against The Machine. Jag är peppad.

onsdag 11 juni 2008

Förvirrad bokareDischarge, UK Subs, Orange Goblin, Mayhem, Imperial Leather… Verkar ju va en trevlig festival det där. Och huvudband på största scenen är (trumvirvel) Lordi!

Mycket märkligt.
Såg att både DN och City gav samma betyg som jag till nya Coldplay. Det ska vara en trea på den skivan, så är det. Att, som Aftonbladet, sätta ett högre betyg är givetvis felaktigt.
----------
Är det inte lite ironiskt att dagen innan Hultsfred drar i gång förvandlas vädret från högsommar till kylig höst? Det påstås att det ska vara ganska kallt och regnigt resten av veckan. Stackars stackars campare.
----------
För övrigt är det riktigt njutbart att vara här på backstageområdet i Hultsfred innan alla andra hittat hit. Man slipper köa till pissoaren och man har nästan hela presstältet för sig själv. Tjoho. Livet leker.
"Äntligen, fick vi se en uråldrig teknik som jag trodde var utdöd! Petter Hanssons 2-0 mål var en komplett utförd tröskning/brunkning eller som man i gamla dagar kallade det "vikingaplöjning" hela vägen in i målburen. Nu när Petter visat att vi kan tröska oss hela vägen tillbaka till bondesamhället kommer de bortskämda spanska småknattarna sätta tapasen i halsen. Vänta bara och se. Under tiden spänner jag bågen med darrande arm och siktar in mig på rött!".

Bengt Svan, aktuell med EM-låten "Gubbpepp" kommenterar gårdagens match.
Får ett par väldigt snälla mejl från läsare som tycker om min krönika. Tack Tack!
--------
Nu ligger en remix av Dust Brothers på VV Browns MySpace-sida. Lyssna här
I morgon 19:30 hörs hon på Stora Dans i Hultsfred. Kan bli riktigt bra.

tisdag 10 juni 2008

Krönika

Jag har skrivit ännu en krönika för Nacka Värmdö Posten.
Läs här

Nytt om Bonnie "Prince" Billy

Många har undrat om den där spelningen med Bonnie "Prince" Billy på Brännö Brygga i sommar. Det har varit många oklarheter kring konserten och ingen har lyckats ta reda på var man egentligen köper biljetter. Nu verkar det istället som om det blir en spelning i Kungälv för Bonnie "Prince" Billy. Så här ser turnéschemat ut i dag:

26/6 Klubi, Tampere [FI]
27/6 Bohus Fästning, Kungälv [SE]
28/6 Berns, Stockholm [SE]

Semesterpengar

Cashen fortsätter rulla in för Gessle. Stim presenterade nyligen sina utlandsintäkter för 2007. Listan över de mest spelade låtarna av svenska kompositörer under förra året toppas av Roxettes "Listen to your heart" (Per Gessle/Mats Persson) och ABBAs "Dancing Queen" (Benny Andersson/Björn Ulvaeus/Stig Andersson).

måndag 9 juni 2008

Fler spelningar med At The Gates

Aftonbladet gav en femma. Expressen en fyra. Alla verkar överens om att återförenade At The Gates spelning på Sweden Rock levde upp till högst ställda förväntningar. Redan förra veckan fick jag höra att bandet skulle göra ett par klubbspelningar i höst och nu är det officiellt. Alla som missade spelningen i Sölvesborg för två nya chanser.

Här är datumen som gäller:
5 september – Göteborg, Trädgår'n
6 september – Stockholm, Debaser Medis

Office Space

Under den norska solen, bland valkött, sälkött och halvdöda krabbor nere i hamnen, började vi prata om Office Space. Det visade sig att alla inte sett filmen. Så för er, och alla andra, här är den klassiska öppningsscenen.

Mer YouTube

27 juni släpps dvd:n "No one is illegal" med intervjuer och liveklipp från förra årets Punk Illegal Fest i Göteborg. Bland annat hörs Victims, Avskum och Wolfbrigade. Allt överskott från dvd:n går till nätverket No One Is Illegal som arbetar med att hjälpa folk som flytt sina hemländer. Se trailer nedan!

Nästa stödfestival för gömda flyktingar går av stapeln i Munkedals Folkets Park 27-28 juni. Bland de medverkande banden märks Dia Psalma, Imperial Leather, Auktion och World Burns To Death.

Dennis och David

Yes! Dennis Lyxzén och David Sandström från Refused manglar hardcore tillsammans igen. AC4 heter bandet som syns i ett liveklipp nedan.

Bögdisco


Revolting Cocks

Ministry hade förresten ett finfint intro i går i form av en färsk låt med Revolting Cocks. "Homo Song (I'm not gay)" heter låten som spelades medan en discokula i form av en dödskalle glittrade fint på en bildskärm. Mycket snyggt.

Låten dyker upp på Revolting Cocks kommande album "Sex-O Olympic-O".
Gör dig själv en tjänst och lyssna här

Kuken

Jag skickade ett sms till 118 100. Jag ville veta vad som kännetecknar Rogerts Blogg.
Efter en stund fick jag det här svaret:

”Kännetecknande för rogerts blogg är att han skriver om musik, särskilt rock. Han är också väldigt frispråkig och drar sig inte för att skriva ”fula” ord. Med vänlig hälsning 118100”

Fula ord? Vad fan menar kukskallen?
Jag fittar inte vad de menar. Knulla.

söndag 8 juni 2008

Oslo a-go go

Klockan säger 03:00 och vi är tillbaka på hotellet. Kan konstatera att Oslo är en riktig bra stad att festa i. Yes yes it is. Hette klubben vi hamnade på Elm Street? Jag tror det.
Innan konserten gjorde jag å 138 en intervju med Tommy Victor, gitarristen från Prong sopm spelat med Ministry de senaste tre åren. Han var nöjd med spelningen på Sweden Rock dagen innan och sa lite överraskande att Def Leppard var skitbra. Sen berättade han att Ministrys frontman mannen, myten, legenden Al Jourgensen slängt en död skunk på honom en gång. Al är alltså en ganska galen snubbe. Det vet vi sen tidigare. Men, nej, det stämmer inte att övriga medlemmar i bandet har livvakter för att skydda sig mot honom. Även om Victor påstod att det skulle behövas emellanåt. Däremot berättade Als fru, som dök upp för att prata med de ditresta svenskarna en stund, att hennes främsta uppgift är att hålla Al på mattan. Hon var trevlig, frugan.

Efter intervjun bjöd Tommy in oss i logen för mer öl och prat om Meshuggah, som åkte förband till Minstry i USA, hardcore-scenen i New York under 80-talet och Prong. Och framför allt fick vi höra roliga historier om Danzig. Tommy är Danzigs gitarrist. Eller han var, tills han fick sparken.
I alla fall så var det roliga historier som bekräftade att Danzig faktiskt är den där supertönten med en himla massa mindervärdeskomplex som jag alltid trott att han är. Mer om det sen. Lägger upp intervjun de närmaste dagarna.

Spelningen då? Fantastiskt bra. Men samtidigt kan jag inte låta bli att konstatera att det var bättre förr. När extranumren drog igång insåg nog alla hur mycket starkare de gamla låtarna är. Det tycker Victor också. När han listade sina fem favoritlåtar med Minstry var det i alla fall idel oldies.
Sen är ju Tommy Victor dessvärre rätt fånig på scenen. Och Al är jättetrött. Nästan lika trött som Ozzy.
Det tar emot att säga det, men det är nog lika bra att de lägger ner.

lördag 7 juni 2008

Just One Fix!

Oslo för i helvete

Äntligen på väg
Jag förlänger mina steg
Luften smakar som en jordgubbspaj
En solig dag i maj

(Ted Gärdestad)
-------------------

Nu är vi framme i Oslo. Nästan alla rapporter från Ministrys spelning på Sweden Rock i går säger att bandet var helt jävla fantastiskt. Martin Carlsson (Expressen) som sett Ministry 10 gånger tidigare hävdar att det var bästa spelningen han sett med gruppen någonsin. Det bådar gott. Nu jävlar.

Nu är det du och jag Al.

fredag 6 juni 2008

MonstretYou better watch out... Cause I'm a cash machine.

Kiss är cash

Ryktena verkar stämma. Kiss har kommit på ett koncept för evigt liv. Planen är att även ersätta Paul Stanley och Gene Simmons med nytt folk. Det låter bisarrt, men Gene Simmons har pratat om det tidigare och nu har även bandets manager bekräftat saken. Kiss kommer alltså existera för alltid. Om hundra år går dina barnbarnsbarn på Kisskonsert. Om inte världen tappat intresset vid det laget. Man kan ju alltid hoppas.

Räkna med att spektaklet med att hitta nya medlemmar kommer sändas i tv.
Cash is king, som de säger i Amerikat.

I dag - Stockholm I morgon - Oslo

Ännu en dag på Grand Hotel. Men känslan när jag promenerade från Slussen i morse var en helt annan än den i går eftermiddag. Jag gillar stan när den är alldeles nyvaken, innan allting kommit igång på allvar. När staden så smått börjat förbereda sig på den kommande anstormningen. Det är ganska tomt på gatorna, bara några turister som flanerar längs vattnet och några få som jag, såna som jobbar även på Sveriges nationaldag.

När jag frågade min sambo (som hellre kallar sig fästmö) för ett par år sedan vilket som var hennes favoritljud svarade hon "ljuden från en storstad en tidig morgon." I dag förstår jag precis vad hon menar.

I morgon beger jag mig till heroinets huvudstad, Oslo, för att se Ministry. En intervju ska göras också. Dock inte med Al Jourgensen eftersom han är i dåligt skick och inte gör press alls sen nån månad tillbaka. Vad handlar det om? Det måste jag givetvis fråga Tommy Victor i morgon. Eller om det blir min vän 138 (även känd som Christoffer Jonsson, Close-Up) som gör intervjun. Vi får se. Men räkna med en intervju med Ministry på bloggen inom kort.

torsdag 5 juni 2008

Stockholm hellhole (Och Sweden Rock)

Sweden Rock har dragit igång. Om nu nån missat det. För den som vill hålla sig uppdaterad om vad som sker där borta i Sölvesborg finns det flera fina bloggar att hålla koll på: Martin Carlsson rapporterar för Expressen , Linnéa Olsson skriver för Svenskan och Daniel Josefsson fyllebloggar för Aftonbladet.

Om man vill få en lägesrapport från Stockholms innerstad kommer den här. Det är ett helvete. Sommaren är nästan alltid helt värdelös innanför tullarna och i dag är den extra dålig. Det är som att befinna sig i en illaluktande bastu. Ingen luft. Dessutom är det studentflak precis överallt. ”Ramlar”, ”Sommartider” och öl och tjoho och ”Vi har tagit studenten” och allmänt helt galet.

Själv har jag en del jobb på Grand Hotel i dag och i morgon. Fint värre. Pendlar mellan att träffa amerikanska tv-kändisar och lyssna på läkarkonferens. Har just lyssnat på en engelsk plastikkirurg som pratade om bröstimplantat. Han berättar att 90 procent av hans kunder inleder med att säga att de INTE vill se ut som Victoria Beckham. Övriga 10 procent VILL se ut som Beckham. Hon har blivit en referens inom plastikkirurgi. Vilken ära, huh?

Jag har för övrigt tittat en hel del på just bröst i dag. På bild alltså. ”Innan” och ”efter”. Och lite bilder från operationsbordet som jag önskar att jag inte hade sett. Jag är inte övertygad om att det där med implantat är en så jättebra idé. Det kanske inte är roten till all ondska, men ett trist symptom på att nåt är galet. Men, hey, vem är jag att döma? Det finns säkert en massa människor med historier som skulle få mig att omvärdera saken helt och hållet.

Mellan konferenserna, eller föredragen, beger jag mig ut till Kungsträdgården. Till vansinnet. Till helvetets ugnar. Huvudet bultar. Har haft feber hela veckan men alldeles för mycket att göra för att ta sovmorgon. Har fem artiklar kvar att skriva innan helgen. Plus två intervjuer. Och mer konferens. Det går ju inte. Aj, nu bultar det i huvudet igen. Hela dagen känns som en läskig scen ur ”Hanteringen av odöda”.

Ta. Mig. Hem. Till.Förorten. Nu.

onsdag 4 juni 2008

Veckans skivsläpp

Veckans mest uppmärksammade släpp är Alanis Morissettes ”Flavors of entanglement”. Riktigt trist skiva tycker jag i dagens Metro (där kan man också läsa min recension av nya Opeth). Det tyckte för övrigt alla andra också. Den enda lite snälla recensionen var trean i Norra Västerbotten.
------------------------
Aimee Mann har säkert gjort en bättre platta än Alanis. Det känns rätt självklart. Men den har jag inte hört än. Får i alla fall en fyra nästan överallt.
------------------------
Paul Weller? Känns inte så upphetsande. Sågas stenhårt av nästan alla.
------------------------
Annat som släpps i veckan: A Beautiful Friend, Kate Ryan, Unhleashed, Ida Maria, Melo, Alphabeat, Ashanti, Disturbed, Jacob Fällander och nåt som kallar sig Kraja.
------------------------
Den som vill ladda inför Hultsfred nästa vecka kollar upp ny live-plattan med Babyshambles. ”Oh! What a lovely tour” innehåller även en dvd. Trea i dagens DN.
--------------------------
Den som istället vill vara nostalgisk kollar upp The Mamas & The Papas ”California dreamin´”. Dä ä sommar dä vettu.

HultanOkej, bokningarna till Hawaiiscenen känns mest som fega upprepningar av artister som vi redan sett på festivalen de senaste åren. Det är överhuvudtaget inte mycket som känns särskilt exklusivt i år. Ingen Roky Erickson nånstans.

Istället är det de allra minsta scenerna man ska hålla koll på under årets Hultsfredsfestival. Jag är till exempel nyfiken på brittiska soulsångerskan VV Brown som uppträder på Stora Dans på torsdag. Det låter som ett fynd från 60-talet som ingen berättat om tidigare. Jag spelar "Crying blood" heeela tiden.

Lyssna själv här

tisdag 3 juni 2008

Gallhammer

I veckan släpps "Ruin of a church", en live-dvd med japanska Gallhammer inspelad i Colchester 2007. Den ska du givetvis köpa om du gillar kolsvart och punkig metal. Själv blir jag inspirerad att plocka fram "The dawn of.. Gallhammer" igen.

Och att bränna kyrkor förstås.

Kathleen Edwards

Det blir nog rätt mycket Hultsfred i den här bloggen den närmaste tiden. Festivalen drar i gång nästa torsdag och jag skriver artiklar för fullt redan nu. En av artisterna som uppträder är countrysångerskan Kathleen Edwards. Jag intervjuar henne om ett par dagar och hittade en rätt charmig låt och video på YouTube. Enda problemet med "I make dough, you get the glory" är att hon sjunger "I'm like Elvis Presley in the 70's" som om det vore någonting negativt.

Jag gillade 70-talets Elvis, han som åt fetstora mackor och sköt sönder sina tv-apparater med pistol när han var uttråkad.

Hur kan man uppfatta det som nånting negativt?

Det blir nog min första fråga till henne.

Rage Against The Machine

Nästa torsdag står återförenade Rage Against The Machine på Hawaiiscenen i Hultsfred. Antagligen trotsar de festivalens maskeringsförbud och äntrar scenen som fyra fångar från Guantánamo Bay.

Nedan ett videoklipp från Pinkpop i Landgraaf, Holland, i söndags.

måndag 2 juni 2008

Nördigt och kul

I Close-Up Magazine #100 listades de 100 bästa albumen sedan tidningens start 1991 fram till 2008. Tidningens samlade skribent- och recensentkår skickade in varsin lista till redaktionen och en sammanställning publicerades i tidningen. Nördigt och kul.

Ännu nördigare och roligare är "Martin", en bloggare som bestämt sig för att lyssna genom samtliga skivor på listan - minst två gånger - och ge sin åsikt om skivorna. Hittills har han kommit till #67, Kyuss "Welcome to sky valley".

Läs bloggen här

söndag 1 juni 2008

Reign in blood - nu även som bok


Har du hört plattan? Nä, men jag har läst boken.

"33 1/3: Reign in Blood", den första engelskspråkiga boken om Slayer avtäcktes i veckan. Författare är D.X. Ferris som i boken beskriver tillkomsten av bandets mest klassiska album.
Bland de intervjuade märks Tori Amos (som gjorde en cover på "Reign in blood"), Phil Anselmo (Pantera), Glenn Danzig, Buzz Osborne (Melvins), L-G Petrov (Entombed), Matt Pike (High On Fire) och Henry Rollins.

D.X. Ferris är nöjesreporter på Cleveland Scene och Alternative Press. "33 1/3" är en serie böcker om klassiska album från band som Beatles och Beastie Boys.