söndag 31 augusti 2008

Svenska plattor som inspirerat (del5)

Vilka svenska plattor har inspirerat allra mest? Jag kollar läget med våra inhemska favoritartister. Den här gången är det Tompa (At The Gates, Disfear, The Great Deceiver) som hyllar en svensk klassiker.KSMB

"Rika barn leka bäst"
(1981)

"Framför allt är det ”Sex Noll Två” som gör skivan så grym. Den låten slår allt. Vi har pratat om att repa in den med Disfear, men den är ett åbäke att repa in. Hela skivan summerar den perioden rätt bra. Den har en vemodig känsla, fast ändå med upprorsattityden. Bra texter och bra låtar - den står sig fortfarande."
(Tompa)

Gubbröra

Artikeln i gårdagens Aftonbladet, om att jämställdhet dödar passionen, var förstås nonsens. Av de intervjuade männen var det ju bara Hoa-Hoa, 50-plus, som höll med om påståendet. Men en artikel blev det ändå och en massa frustrerade snubbar gjorde sig hörda på olka forum och bloggar.

Jag förstår verkligen inte det provocerande med jämställdhet. Ens manlighet (vad tusan nu det är för någonting) måste vara väldigt skör för att man ska bli skraj för "feminist-kärringar". För hur manligt är det att känna sig hotad av tanken på jämställdhet? Egentligen?

I kväll på 44:an

lördag 30 augusti 2008

Suck

Ibland känns det som om jag varit på den här planeten i hundra år. Samma debatt återkommer gång på gång, nya ansikten dyker upp emellanåt men det är ändå samma ord som repeteras. I Aftonbladet läser jag att "jämställda män dödar passionen" och det känns som ett eko från förr. Det var idiotiskt då och det är idiotiskt nu. Dör aldrig dessa bakåtsträvande grottmänniskor ut?

Ojämställda män dödar passionen.
Något annat är helt orimligt.

fredag 29 augusti 2008

Fingerspitzen och I Are Droid

Fingerspitzengefühl och I Are Droid supportar Scars On Broadway under deras spelningar i Sverige.

7.9 Trädgår’n, Göteborg
8.9 Debaser Medis, Stockholm

Dagens sågning

Close Up-skribenten Granvik har sett "Angel" och gillar den inte alls. Han tror faktiskt att det är den näst sämsta svenska filmen någonsin. Kolla hans recension här.

Själv har jag bara sett trailern, men den räckte för att inse att "Angel" nog är en film man bör undvika. Eller har jag fel? Är det någon annan än Granvik som sett filmen? Och i såna fall, varför?

Dagens boktipsJennie Dielemans reportagebok ”Välkommen till paradiset” har blivit extremt omskriven i veckan. På bloggar som Heja Världen och Den Okände Rebellen, men naturligtvis även i andra medier. Bland annat skrev Isobel Hadley-Kamptz en bra recension i Expressen och i går dök Jennie upp i Debatt i SVT.

Och visst är det är på tiden att vi diskuterar vilka som egentligen betalar priset för vårt paradis?

Läs boken du också.

torsdag 28 augusti 2008

Denimzine firar nytt nummer

"Fredagen den 19 september är det äntligen dags för What We Do Is Secret igen på Debaser Slussen i Stockholm. DZ Denimzine firar släppet av ett nytt nummer med en rejäl fest tillsammans med franska April77Records.

På scen: AC4, Heil Fidelity och Pets
DJs: April77Records och DZ

AC4 – AC4 är Denis Lyxzén och David Sandströms, båda från kultbandet Refused, nya hardcoreband. Vi tippar på att det finns hur många som helst som är sugna på att se vad dessa herrar kan hitta på, så här 10 år efter det att Refused la ner. Vi är i alla fall sjukt peppade!

Heil Fidelity – ”Musik utan känslor” är Stockholmsbandet Heil Fidelitys motto. Nja, nog fan lockar de fram en hel del känslor med sin garagedoftande rock med punkattityd!

Pets – Pets har precis släppt en 7”-singel på April77 Records, vilket alltid brukar vara en kvalitetsgaranti. Popig rock skulle nog en del kalla det för, Hawaiian Gutter POP säger de själva."

(Denimzine)

onsdag 27 augusti 2008

Amanda Palmer gör Death Cab

Amanda Palmer gör en egen version av Death Cab For Cuties helt fantastiska "I will follow you into the dark".

Amanda Palmer - I Will Follow You Into The Dark (Death Cab for Cutie cover)

Pulp "Disco 2000"

Slipknot "All hope is gone"Veckans största släpp i hårdrocksvärlden är givetvis Slipknots "All hope is gone". Jag gav plattan en trea i dagens Metro och konstaterar att bandets extrema image synkar allt sämre med plattorna de släpper. Strage säger ungefär samma sak i DN men nöjer sig med att ge skivan en tvåa. Aftonbladet, City, Expressen och GP sätter alla treor i betyg. Det är nästan lite tråkigt att vi är så eniga.

Andra som släpper plattor i veckan är The Game, EST, Lazee och The Verve.

tisdag 26 augusti 2008

Mer cash till Gene!Så här ser de ut, Kiss "Dressed to Kill"-skor och jeans. Det hela är ett samarbete med Vans som troligtvis kommer resultera i fler produkter nästa år.

Hultsfred '09

Ryktet om Hultsfredsfestivalens död är uppenbarligen en smula överdrivet. Istället växer festivalen nästa år från tre dagar till fyra. Festivalen kommer äga rum andra helgen i juli med start 8 juli.

Imperiet på dvd

Den 11 september 1988 gjorde Imperiet sin allra sista spelning på Ritz i Stockholm. Allt dokumenterades på film av deras polare, Peter Stormare. Nu på 20-årsdagen av Imperiets sista spelning släpps konsert DVD:n ”Här föll Imperiet” via Peter Stormares eget bolag Stormvox Records med Jonas Åkerlund som producent.

Såhär skriver Peter Stormare själv:

”Regnigt september i Sverige 1988. Imperiet hade en kämpig kväll på Kolingsborg, Slussen. När jag insåg efter "Slaget på Kolingsborg" att Ritz kunde bli det allra sista som Imperiet gjorde, satte jag igång med en förgiftad leverkorvs idoghet. Jag hade en Semi-Pro Sonykamera och lyckades låna en till. Jag berättade på Kolingborg att jag ville filma. Till svar fick jag ett JA med breda leenden. Ingen trodde väl att det var möjligt att fixa detta på mindre än 24 timmar. Jag rekade på dagen. Ritz låg ödsligt. Min andre fotograf blev Mette Von Krogh som är en utmärkt fotograf och nära vän. Hon fick bli Kamera A, stationär ungefär vid PA bordet.

Detta är inte en konsert filmad under idealiska förhållanden med fem kameror och kranar och med speciell belysning... MEN det är unik konsert filmad med kärlek och inlevelse. Vi har fångat en hel konsert på två kameror. Här får man komma under skinnet på ett av Sveriges bästa band. Till slut vill jag bara tacka Pimme, Perting, Falconetti, Aspen och Puder för att ni gav mig förtroendet att föreviga detta och för att ni lät mig vara en vän och en del av dessa unika vingslag i Svensk rockhistoria. Tack för alla fantastiska minnen och galna infall som jag bevarar nära mitt hjärta. Ni är alla genialiska individer som funnit en tillvaro efter Imperiet. När jag skriver detta i West Hollywood 29 Juli 2008 känns det som 20 år bara är några veckor. Vi är alla lite äldre men materialet blir i mitt tycke bara bättre och bättre. Förhoppningsvis har vi alla även blivit bättre, både som artister och människor.”

(Playground)

Konflikt i ankdammen

Bloodbath/Katatonia och Close Up-skribenten Daniel Josefsson är inte så himla förtjusta i varandra.

I förbund med omoralen

måndag 25 augusti 2008

Wolf Parade till Sverige19 november - Stockholm, Debaser Slussen

Den som var rädd att Wolf Parade inte skulle välsigna oss mer kan nu andas ut. Efter lysande sidoprojekt och experimenterande jamsessioner i Arcade Fires kyrka i Montreal har det lilla mästerverket ”At mount Zoomer” äntligen anlänt till oss hungrande Wolf Paradefans, och för att toppa den lyckan kommer de även och spelar på Debaser den 19 november.

Kanadas popunder har ju varit ett obestridligt faktum de senaste åren, med akter som Hidden Cameras, Broken Social Scene och Death from Above 1979. Wolf Parade är ännu ett exempel på den galna kreativitet och talang som finns att hämta av. Bandet bildades från början för ett förbandsgig för Arcade Fire, men lyckades så bra att det bara var att fortsätta. Inte långt senare signade Isaac Brock (Modest Mouse) dem till det indiekreddiga skivbolaget Sob Pop och det resulterade i storslagen albumdebut och succé med ”Apologies to the Queen Mary” 2005.
Dan Boeckners lysande sidoprojekt Handsome Furs och Spencer Krugs Sunset Rubdown har man kanske hört mer om de senaste åren men nu är ursprunguppställningen återställd och den totala symbiosen av fult, snyggt och underbart finns åter att njuta.

Wolf Parade har en känsla för sin musikhistoria men vill helst ducka påståendet att de håller på med proggrock. Band som Genesis går inte att att dansa till! Och det gör Wolf Parade absolut, även om det kanske blir en egendomlig dans. Desperation, frenesi, känsla och mer känsla!
BILJETTER 145kr + 15 kr serviceavgift (170kr i dörren).

(Luger)

Split


Jesu + Battle of Mice

Två låtar med Jesu + två spår med Battle of Mice. I en skivaffär nära dig.

Efterklang akustiskt

It's A Trap tipsar om ett klipp där Efterklang gör en akustisk "Mirador" för websidan Le Cargo. Fint. Kolla här

söndag 24 augusti 2008

Lennon på Sheraton

Fredag 22 augusti

Träffar sångerskan Lennon Murphy på Sheraton. Medan ett tv-team från TV4 packar ihop sina saker frågar hon mig om jag röker. Nej, svarar jag, men tillägger att jag gärna gör henne sällskap. Så vi står utanför hotellet och hon röker sina Camel. Hon ser utvilad och fräsch ut. Ändå säger hon att hon bara sovit två timmar i natt. Eftersom vi i Sverige inte dubbar programmen kunde hon inte sluta zappa mellan kanalerna, vilket resulterat i rejäl sömnbrist.
- I Tyskland kan man bara se BBC News, suckar hon.

Sedan pratar vi en halvtimme om Yoko Ono, som hotar att stämma henne för att hon använder namnet Lennon (vilket är lite sorgligt eftersom Lennons mamma gav henne namnet som en hyllning till John), om att turnera med Mötley Crüe (nej, det är inte som i "Dirt"), om att ha sin treårige son med på turné och om metal. Heavy fucking metal.
När intervjun är avslutad följer hon mig ut på troattoaren för ännu en cigarett. Vi pratar mer om hennes son, hon säger att han gillar lego och att hon saknar honom.
- Nu förstår jag hur hans pappa känner sig när jag tar med honom på turné, ler hon med ledsna ögon.

Vi säger adjö och jag åker för att hämta min dotter på förskolan. Senare på kvällen, medan jag äter thaimiddag med några vänner, sitter hon på ett plan till Bryssel för fler möten med människor hon inte känner.

Och jag tänker att den där vanliga vardagen är nog inte så himla dum ändå.

Andra sjunger Olle LjungströmSvenska artister tolkar Olle Ljungström på plattan "Andra sjunger Olle Ljungström". Skivan släpps 24 september. Bland de medverkande märks Joakim Berg, Di leva, Alf och Andreas Mattsson

I höst sänds även en dokumentär om Olle Ljungström i K Special i SVT av filmaren Jacob Frössén.

fredag 22 augusti 2008

Nytt från Razzia

Razzia Records har lagt upp en ny låt med David Sandström på sin MySpace-sida. "Lisa" är hämtad från kommande albumet "Pigs lose". På samma adress kan man också höra "Anna", nya singeln från Hello Saferide som släpps nästa vecka.
Lyssna här

Hårdrockare med flytIn Flames är poppis. Spelningarna i Sthlm och Gbg är utsålda och nu har ett par extrakonserter bokats med göteborgarna.

Här är datumen som gäller:

29:e oktober, Annexet - Stockholm (Extrainsatt spelning)
30:e oktober, Annexet - Stockholm (Utsålt)
1:e november, Lisebergshallen - Göteborg (Utsålt)
2:e november, Lisebergshallen - Göteborg (Extrainsatt spelning)
---
Även Backyard Babies har flyt just nu. Senaste självbetitlade albumet klev rakt in på försäljningslistans förstaplats. Jag vet inte hur många skivor man ska sälja för att nå guldplatsen. Men ändå. Ingen sålde mer än Dregen, Nicke, Peder och Johan förra veckan, så...
Grattis!

torsdag 21 augusti 2008

Cult Of Luna på turné16.10 Stockholm, Debaser Medis
17.10 Linköping, Skylten
18.10 Malmö, KB
19.10 Göteborg, Storan Salongen

LA-punk


Civet

9 september ger Hellcat Records ut "Hell hath no fury" med Civet.
Hör ett par spår från plattan på MySpace

Tack So What för tipset!

Veckans Lantis - David Sandström

DN bjussar även på ett kul snack med David Sandström. Läs en längre version av Emelie Thoréns intervju här

David Sandström släpper för övrigt ett nytt album - "Pigs lose" - under hösten.

Att vara en del av någonting fint

I DN säger Martin Luuk (Killinggänget) att målet är att en dag sluta skriva helt.

- När jag var arton så slöt jag en pakt med Djävulen. Jag fick för mig att antingen lever man livet eller så står man vid sidan av och skildrar, skriver och observerar det. Jag var tvungen att göra ett val och det var ju oerhört korkat av mig att välja att stå vid sidan av och betrakta. Så nu vill jag bara backa och göra om det avtalet. Jag vill vara bland människor och inte bara parasitera. Jag vill ha ett vanligt jobb och gå till Ingelsta Kalkon på morgonen. Att folk väntar på mig där klockan nio. Att jag ska svara i telefonen: "Ingelsta Kalkon, Martin Luuk, vad kan jag hjälpa till med?" Och så ska de säga: "Jag skulle vilja köpa kalkon." Och då skulle jag säga: "Hurra, kalkon är just vad vi har" och känna mig som om jag var del av någonting fint.

Ibland känner jag precis som Martin Luuk.

onsdag 20 augusti 2008

Konferensknullar-Klaus

Tillbaka vid datorn efter en joggingtur med grannen Klaus. Han är omtalad i mediavärlden i dag, Dagens Media gjorde en stor grej av att han "tvingas lämna Svenska Spel efter privat bloggande".
Whatever.
Riktigt roligt är att han när han precis börjat jobba för Svenska Spel kallar sig själv Konferensknullar-Klaus i ett inlägg. Det är ju värsta låttiteln.

Konferensknullar-Klaus.

På söndag ska vi springa igen.
Jag och Konferensknullar-Klaus.

Fest i Gbg

Det kom en hälsning från Graveyard...

"vi har fest lördag den 30e. Kommersen på masthuggstorget. graveyard spelar + två band till (high class rock acts). 60kr insläng 20kr öl. Kom dit och sup, ta med dig vänner!"

Några dagar senare sticker bandet i väg på lång USA-turné, så passa på om du befinner dig i närheten av Gbg 30 augusti.

Veckans skivsläpp 08 08 20Skivsläppen har så smått kommit i gång igen. Dandy Warhols, som jag gav en tvåa i dagens Metro, Ice Cube och Stereolab är några som ger ut plattor i veckan. Men starkast lyser Jaguar Loves debutalbum "Take me to the sea". Bandet består av medlemmar från Blood Brothers och Pretty Girls Make Graves. Hittade ingen bra video med gruppen, men i YouTube-klippet nedan kan du i alla fall höra hur det låter medan du tittar på en stillbild.

Eller så lyssnar du på MySpace

Mygazines

Metro tipsar om Mygazines, en nätsida där du kan läsa senaste numret av Revolver, Cosmopolitan, eller vad du nu föredrar. Utan att du behöver pröjsa en spänn.

Kolla sidan här

tisdag 19 augusti 2008

The DirtEfter "Snabba cash" läste jag "The dirt", boken om Mötley Crüe som alla utom jag läste för typ 2 år sen. Jag tänkte att det skulle vara skönt att lägga de där hänsynslösa psykopatsnubbarna i "Snabba cash" bakom mig.

Men jag insåg rätt snart att glamkungarna från LA och gängen som beskrivs i Lapidus roman är rätt lika varandra. Uppväxten (svår), drömmarna (snygga brudar, fint knark, schysta fester och allmänt lyxliv), kvinnosynen (tjejer finns enbart för att tillgodose männens sexuella behov, eller som statussymbol) och den totala bristen på empati går igen i båda böckerna.

Ändå kändes det en aning bättre att befinna sig i Mötley Crües världsfrånvända sällskap. Det är faktiskt betydligt roligare att läsa om bandet än att lyssna på deras musik (även om senaste plattan är helt ok).

Historien om hur de träffar Ozzy och inser att de mött sin överman när det gäller att bete sig som ett rock'n'roll-svin är en större klassiker än någon låt de någonsin fått ur sig.

På måndag är det fest

Rocklahoma!Över: Living Colour spelar för allt annat än fullsatta bänkrader
Under: Davy Vain i Vain
(foto Gustaf Höök)


Festivalsommaren närmar sig sitt slut. Själv har jag nöjt mig med att besöka Göteborg och Hultsfred, men det finns ju förstås festivaler utanför landets gränser också. En heter Rocklahoma och hålls i Pryor Creek, Oaklahoma. Här fokuserar man helt på 80-tals rock. I år besökte akter som Tesla, Dokken och Queensrÿche festivalen. Eminente Close Up-skribenten Gustaf Höök fanns på plats för att spana in spektaklet.

Här är hans rapport...

"Mina förväntningar var höga inför andra upplagan av Rocklahoma, redan nummer ett bland festivaler som håller den partysugna åttiotalshårdrockens fana högt. Kanske inte på att alla band skulle vara fantastiska. Uppställningen innehöll några rätt lökiga orkestrar. Men jag hade väntat mig en parad av rockers på väg mot eller förbi de fyrtio – men utan tanke på att bli "normala". Eller i alla fall med ambition att köra den gamla stilen fullt ut, om än bara för några dagar. Snubbar i skinnbrallor och tuperat hår. Bedagade glamdrottningar som försöker klämma sig in i sina gamla outfits.

I stället ser de flesta ut som slafsiga semesterfirare på väg till stranden. Stillösa och ofta med några – ibland många – trivselkilon under de säckiga kläderna.

På så sätt var Rocklahoma en besvikelse. Vibbarna var inte särskilt rock'n'roll. Men största anledningen till att den riktiga känslan inte infann sig var de glesa publikleden. Nätrapporterna om sexsiffrigt besökarantal kan möjligen stämma om man lägger ihop alla fyra och en halv dagarna. Men till och med då tvivlar jag. Det var i alla fall först framåt kvällarna det kändes något så när välfyllt framför scenen. Annars gapade många platser och rader tomma på de numrerade bänkar som tog upp all plats från scenen till mixerbordet. Alla dessa – enligt uppgift 6 000 platser – räknandes som VIP, och många festivalgäster var uppenbarligen inte intresserade av att insupa musik redan från mitt på dagen, då de första banden gick på. Och även utanför VIP-området var det glest. Bara några få tillfällen under festivalen lät publiken så mycket som på Sweden Rock Festival eller Metal Town.

Okej, färdiggnällt för ett tag.

Rocklahoma hade såklart sina höjdpunkter. En fin avslutning, till exempel, med ett Queensrÿche som (för sista gången?) framförde "Operation: Mindcrime" i sin helhet. Med skådisar och rekvisita och allt, och med en kort men effektiv greatest hits-kavalkad sist i setet. Synd bara att gitarristen Mike Stone – till en början iförd fånig mask och därefter blottandes yvigt helskägg – är helt offside både visuellt och spelmässigt. Lira De Garmos partier som de ska låta eller dra åt helvete!

Fler vinnare: Tesla (som både drog publik och fick igång den), L.A Guns (det glödde om Traciis gitarr och nye sångaren var helt okej), Sebastian Bach (hans energi tycks aldrig sina), Dokken (Don fixar inte de höga tonerna, men setlistan var grym), Lynch Mob ("Wicked sensation" svängde styggt och bandet gjorde en bättre "Into the fire" än Dokken), Living Colour (oväntad bokning som, hmm, funkade utmärkt), Kix (energi!) och Triumph (även om det var mer känslosamt att se första comebackgiget på SRF) och Bret Michaels (trots fåniga covers och för mycket tjôt).

Mest exklusivt för en svensk: Trixter, Pretty Boy Floyd och Vain – gäng som sällan eller aldrig gästat våra breddgrader. Och alla klarade sig galant. Särskilt ett supertaggat Trixter med leende pojkansikten och ett Pretty Boy Floyd som gav allt (och lät oväntat bra), den tidiga timmen (gick på elva på förmiddagen) och fåtaliga publiken till trots. Vain? Jorå, Davy körde barfota i skinnbrallor – men lurade oss på "No respect".
Mest exklusivt rent allmänt (tillsammans med Triumph): Lita Fords stora återkomst, som dessutom blir en smärre succé. Den gamla Runaways-räven låter och ser pigg ut, och det är ingen tvekan om att hon varit saknad.

Mest överrumplande: vädret. Solen stekte obarmhärtigt från Oklahomas julihimmel, men tidigt på lördagkvällen slog det om på bara några minuter. Ett oväder med piskande regn och orkanvindar drog in över det platta landskapet – festivalen hölls på åkermark utanför hålan Pryor i delstatens nordöstra hörn – och tvingade fram ett avbrott på ett par timmar. Det gigantiska VIP-tältet stod pall (även om det tog in vatten och skakade rejält), men de två sidoscenerna blåste omkull.
Händelsen skakade om på ett sätt som själva arrangemanget inte riktigt mäktade med."
Gustaf Höök

måndag 18 augusti 2008

Ac/Dc släpper nytt20 oktober släpps "Black Ice". Första singeln "Rock 'N' Roll Train" har världspremiär på radio 28 augusti. I slutet av oktober kommer AC/DC bege sig ut på en omfattande världsturné, bandets första sedan 2001.

Gig

Lykke Li spelar på Kägelbanan, Stockholm, 12 december.

Slayer till Sverige"The Unholy Alliance", en turné bestående av Slayer, Trivium, Mastodon och Amon Amarth, kommer hit för två spelningar.

22.11 Lisebergshallen, Göteborg
23.11 Hovet, Stockholm

Dessutom tillkommer ett fjärde namn med hjälp av en tävling. Den som vill ha chansen att värma upp publiken åt Slayer gör så här:
Skicka in foto, musik på cd och MySpace-länk till Live Nation, Box 241 51, 104 51 Stockholm. Märk kuvertet med ”Win 15 Minutes of Fame – The Unholy Alliance”.

Juryn består av folk från Live Nation, Close-Up och MySpace och både etablerade band och helt okända akter är välkomna att medverka i tävlingen.

fredag 15 augusti 2008

Vega W


Vega Wirén - nu även på CDON!

The Bronx är på gång

Första veckan i november kommer nya plattan.
"The best band in the world is back and better than ever" meddelar bandets skivbolag.

Flo Rida

Jag har en telefontid med Flo Rida, amerikanske rapparen som gjort storsuccé med debutplattan "Mail on sunday". Det blir uppskjutet, först fem minuter och sedan en halvtimme. Klockan börjar närma sig midnatt. Anledningen till att jag ska prata med honom just nu är att han kommer till Stockholm i morgon för att spela på The Voice ´08.
Till slut ringer telefonen. Vi har 15 minuter på oss. Jag inleder med att fråga om han är peppad inför lördagen. Han svarar "yeah, definitely". Jag undrar om han tror att Timbaland och de andra som gästar skivan haft betydelse när det gäller de imponerande försäljningssiffrorna. Han svarar "yeah, definitely". Och sedan fortsätter det på samma vis hela intervjun. Flo Rida sitter i sin bil hemma i Miami och är nog mer fokuserad på bilkörningen än på intervjun.
Men det blev en artikel i alla fall.
Du kan läsa den i dagens Metro.

Yeah, definitely.

torsdag 14 augusti 2008

Hellacopters avskedsturnéThe Tour Before The Fall

2008-10-09 - Tullkammaren, Tammerfors (FI)
2008-10-10 - Caribia, Åbo (FI)
2008-10-11 - Nosturi, Helsingfors (FI)
2008-10-12 - Folkets hus, Umeå
2008-10-14 - Mejeriet, Lund
2008-10-15 - Trädgår'n. Göteborg
2008-10-16 - Rockefeller, Oslo (NO)
2008-10-17 - Nöjesfabriken, Karlstad
2008-10-18 - Cozmoz, Borlänge
2008-10-21 - Platens Bar, Linköping
2008-10-22 - B&B, Halmstad
2008-10-23 - Folkets Park, Huskvarna
2008-10-25 - Debaser Medis, Stockholm
2008-10-26 - Debaser Medis, Stockholm
---
Roger Wootton (Comus) spelar för övrigt på Café Edenborg 4-5 december.

Progg och blogg

Nästa Melloboat avgår 24 april 2009. Men innan båten lägger ut blir det ett gäng konserter på Café Edenborg i Gamla Stan, Stockholm, under namnet Melloclub. Bland annat ska Roger Wootton från Comus bjuda på ett par solospelningar. Återkommer med datum.
---
Jag är inte världens största fan av Alex Schulman. Tvärtom. Men han skriver en krönika i dagens Metro där det känns som om orden skulle kunna vara mina egna. Märkligt, men sant. Även jag har lite svårt att förstå varför Blondinbellas blogg har 400 000 besök i veckan.
Läs texten här
---
I samma tidning skriver jag om sångerskan Lennon Murphy som riskerar att förlora rätten till sitt namn. Yoko Ono är lite sur.
Läs här

onsdag 13 augusti 2008

Nanna!Jag gillar Nanna Johansson. Serier som hennes borde man se mer av.
Kolla in hennes hemsida här.

Tack I Förbund med omoralen för tipset!

Fler konserterLambchop kommer till Sverige:

20 november - Malmö, KB
21 november - Göteborg, Sticky Fingers (Top Floor)/Woody West
22 november - Stockholm, Berns
-----
I dag blev det även klart att Joan As Police Woman besöker Berns 30 september.
----
Åsså är även Okkervil River på ingång:

8 oktober - Lund, Mejeriet (Stora salen)
29 oktober - Göteborg, Pusterviksbaren/Woody West
30 oktober - Stockholm, Debaser Medis

Punk på 44:an

Hellström på höstturné26.9 Göteborg, Liseberg
27.9 Lund, Mejeriet
28.9 Århus, Train
10.10 Luleå, Kulturens Hus
11.10 Oslo, Sentrum Scene
12.10 Västerås, Bombardier Arena
15.10 Ås, Högskolan
16.10 Haugesund, Byscenen
17.10 Bergen, Rökeriet
18.10 Stavanger, Folken
22.10 Köpenhamn, Store Vega
23.10 Uppsala, Konsert & Kongress
24.10 Huskvarna, Folkets Park
25.10 Falun, Magasinet
29.10 Stockholm, Cirkus
30.10 Gävle, Konserthuset
31.10 Karlstad, Nöjesfabriken
1.11 Norrköping, Flygeln
11.11 Umeå, Folkets Hus
12.11 Sundsvall, Stadshuset
15.11 Malmö, Konserthuset

måndag 11 augusti 2008

Grrr.. inderman

Vad är det med svenska rockjournalister egentligen? Okej att man sågar Grinderman, smaken är som baken etc etc. Men att snacka om att det saknas melodier har väl ändå inte med saken att göra. Grinderman handlar inte om melodi, de pysslar med primitiv träskblues. I själva verket - ju mindre melodi, desto bättre Grinderman. Det är det psykotiska vansinnessvänget man vill åt. Det kompromisslösa.

Jag tycker svenska rockjournalister alltmer börjar bedöma rockmusik på samma vis som min mamma. Det ska vara finstämt och melodiöst, annars avfärdar man det som oväsen.

söndag 10 augusti 2008

Way Out West Lördag

Silverbullit gjorde en bra spelning i slottsskogen. Nån ny låt, men mest gamla fina favoriter. Det var länge sen sist och visst börjar det bli dags för en ny platta snart? Man har saknat det där gänget frän Göteborg. Freddie Wadling dök upp under extranumret och gjorde en låt med bandet.

I övrigt var det bara fest fest fest hela kvällen i går. Konserter offrades på löpande band till förmån för hot shots och andra dumheter. Känns lite jobbigt att ha missat Flaming Lips. Men samtidigt vet jag att jag skulle göra samma val igen.

Under Hultsfredsfestivalen gjorde Metro en enkät där de frågade publiken vilka band de skulle se under festivalen. En snubbe svarar:
"Band? Jag ska inte se några jävla band. Jag har semester."

lördag 9 augusti 2008

Way Out West fredag

Neil Young gillar Burger King. Hamnar bakom honom på avenyn när vi är på väg mot festivalområdet. Han muttrar lite över att det inte finns nåt ställe där man bara kan plocka upp käk och ta med sig, han vill ju inte sätta sig vid ett bord. Han skiner upp när han ser Burger King och snart styr sällskapet stegen mot den bekanta flaggan.

Hela gårdagen präglas av Broder Daniel som gör sin avskedsspelning. De mest hängivna fansen ställer sig längst fram redan tolv timmar innan Henrik Berggren och hans mannar äntrar scenen. Nick Cave måste ha blivit en aning överraskad när han ser tjejerna som står längst fram med skitsura miner genom hela Grinderman. Nick Cave och hans mannar gjorde för övrigt en bitvis skitbra spelning, om än alldeles för lång. Det haltar lite emellanåt, bandet har ännu inte fått ihop ett låtmaterial som matchar Nick Caves röst och utstrålning. Men i vissa av låtarna bränner det till ordentligt.

Sonic Youth var bra. Såklart. Inga feta överraskningar för oss som sett bandet förr, men stabilt. Och Kim Gordon är för alltid en av rockvärldens coolaste. Mer lyriska var några medlemmar från Hellacopters. Träffade Strängen under spelningen och lite senare även Robban och båda var så imponerade att de knappt kunde prata.

Vädret då? Vi möttes av strålande sol i Göteborg och bortsett från ett par korta regnskurar så var det en vacker kväll på Way Out West.

Men vädret hade knappast spelat någon roll när det gäller intresset för Broder Daniels avskedsspelning. Hela publiken, 24 000, är där och får höra ett pärlband av dessa fantastiska låtar. Längst fram gråter tonåringar medan Henrik Berggren sjunger om utanförskapet, om att dö när man är ung, om att det inte finns någon tid kvar.

Det finns så mycket att säga om konserten, men det får vänta. Tårarna har knappt torkat än.
Mitt betyg: 5/5. Lätt.

Aftonbladet nöjer sig med 3/5.

torsdag 7 augusti 2008

Konsertnytt

Aimee Mann kommer till Sverige.
KB, Malmö 6/11
Trädgårn, Gbg 7/11
Chinateatern, Stockholm 10/11

… Och även Lemonheads kommer på besök.
KB, Malmö 28/9
Debaser Medis, Sthlm 30/9

Buzzcocks snackar Nirvana

Jag snackade med Pete Shelley från gamla punkbandet Buzzcocks. Manchesterbandet som för alltid har en plats i rockens historieböcker för låten ”Ever fallen in love”, spelar i Göteborg på ett utsålt Way Out West på torsdag och i Stockholm dagen därpå. Vi pratade om punkens uppkomst och om grunge. Buzzcocks agerade förband åt Pearl Jam i USA för fem år sedan och 1994 turnerade bandet med Nirvana.
- Det var de sista spelningarna Nirvana gjorde. Jag tror det var i februari och vi spelade i Portugal, Spanien, Frankrike... Tanken var att Nirvana skulle komma tillbaka för en spelning i London några månader senare så de frågade om vi ville vara förband på Brixton Academy. Fantastiskt tänkte vi, äntligen tillbaka i rampljuset! Men… Han sköt sig istället.

Hur var det att turnera med Nirvana?
- Det var de trevligaste människorna du kan tänka dig. Vi blev bättre behandlade än på många av våra egna spelningar.

Grungen kallades för den nya punken.
- Jo, det var samma idé. Folk på en specifik plats skapade en idé om att någonting hände. Den mesta tiden går folk omkring helt förvirrade och tror att de är den enda personen som känner på ett visst sätt. Men när folk gick på en konsert som Sex Pistols i Manchester 1976 så insåg de att det fanns andra som var likadana. Man börjar prata och så vidare. Det handlar om att man vill att någonting ska hända. Bara man får in folk i samma rum så händer det saker. Det är bara naturligt.

onsdag 6 augusti 2008

Cash is King

Det är Way Out West i helgen och eftersom Neil Young kommer dit så har jag en bra anledning att lägga upp Johnny Cash version av "Heart Of Gold".
Tack för tipset Klaus.
Du är en god granne.

Hård spacerock och indie

Ett av Scott Kellys (Neurosis) favoritband heter US Christmas. Nu har de precis släppt plattan "Eat low dogs" på Neurot Recordings. Hakwind och Spacemen 3 möter sludge. Ungefär. Låter bra som fan.
Kolla in bandets MySpace-sida här

---

Conor
Och på tal om någonting helt annat så har Conor Oberst, han som brukar kalla sig Bright Eyes, släppt en platta under eget namn. Den är bra den också. Jag gav den en fyra i dagens Metro.

Ho ho ho ho ho ho hockeyfrilla

De Lyckliga Kompisarna gör ett par spelningar på Debaser Slussen i Stockholm 22 oktober. Först en matinéspelning utan åldersgräns 17:00 och sedan en konsert för vuxna ett par timmar senare.

Cohen

Leonard Cohen kommer till Sverige.

12 oktober Scandinavium, Göteborg
15 oktober Globen, Stockholm

tisdag 5 augusti 2008

Ny krönika

Läs min senaste krönika i Nacka Värmdö Posten här

Nya världarJag måste lägga kriminaliteten bakom mig.
Ni vet hur det är. Man går ut från en biograf efter att ha sett en film och för en stund känns det som om man är kvar i världen där filmen utspelar sig. Det är likadant med böcker. Eftersom jag nyligen läst ”Svensk maffia” och är mitt uppe i Jens Lapidus ”Snabba cash” befinner jag mig mitt i en våldsam värld befolkad av våldsamma gängmedlemmar och psykopater.
Det känns sådär.
Jag gillar Lapidus bok, verkligen, men det börjar bli dags att kliva in i en ny, mer kärleksfull värld.

Bara etthundratrettio sidor till.
Sedan ska jag lämna de samvetslösa brottslingarna bakom mig.

Sjung å var glad

Jag pratar bögchock, kinachock och annat med Anders Lundin inför kvällens säsongsavslutning av Allsång på Skansen.
Den som är intresserad kan läsa artikeln i Metro här

måndag 4 augusti 2008

New Model Army till Sverige

Här är datumen:

28.9 Debaser Slussen, Stockholm
29.9 Sticky Fingers, Göteborg
30.9 KB, Malmö

Vardag i stockholm

Ibland är Stockholm en riktigt liten stad. Som i dag när Metro bad mig styra upp en intervju med Dregen för att snacka om Backyard Babies kommande platta. Jag ringde honom men fick inget svar. Skickade ett sms. Fortfarande inget svar. Två timmar senare står jag och väntar på Saltsjöbanan som ska ta mig hem. Då kommer Dregen springandes för att hinna med sin buss. "Jag ringer dig", ropar han och rusar längs rälsen. En stund senare pratar vi med varandra och bestämmer tid för ett snack i morgon.

Stockholm är jävligt litet ibland.

söndag 3 augusti 2008

Till minne av Anders Göthberg

8 augusti gör Broder Daniel sin allra sista konsert. Spelningen på Way Out West är en minnesstund för gitarristen Anders Göthberg. Carl Reinholdtzon Belfrage på Nöjesguiden skriver en fin krönika till minne av gitarristen här

Uppgång & Fall Part II


Foto Anna Ledin

Är det ett fängelse?
Nej, det är en förskola.
Bakom den nedlagda pizzerian, bredvid det lilla industriområdet ligger Lövstalöts förskola. Adressen är visserligen bara tillfällig, medan man bygger nya lokaler åt kidsen. Och bra personal är givetvis viktigare än fina byggnader i natursköna områden.
Men ändå.
5 år beräknas bygget ta.
Vissa barn kommer alltså tillbringa hela sin förskoletid i de här barackerna.

Kanske läge att riva skiten?

lördag 2 augusti 2008

Rock n´Roll High School igen...

Läser på Aftonbladet att det ska spelas in en ny version av Ramonesrullen "Rock n' roll High School". Det låter som världens sämsta idé. Filmen är visserligen en kultklassiker, men det beror till hundra procent på The Ramones. Utan Joey, Dee Dee, Marky och Johnnys medverkan är det ju faktiskt en rätt kass film.
Men man ska ju aldrig döma ut nåt på förhand, så va fan....
Lycka till.

Henry Fiat - I Rock

Min favoritlåt på senaste plattan med Henry Fiat's Open Sore heter "I Rock". Och det verkar som om någon därute håller med mig för nu finns det en video till låten också. Finemang.

Henry Fiat's Open Sore lirar för övrigt på Way Out West i Göteborg kommande helgen.

fredag 1 augusti 2008

Trent om Cash

I en intervju med The Sun berättar Trent Reznor (Nine Inch Nails) om hur det kändes att höra Johnny Cash framföra hans "Hurt". "Det var som att se någon kyssa ens flickvän", säger sångaren.
Läs mer på Aftonbladet

Själv konstaterar jag att "Hurt" är en av de bästa låtarna som någonsin skrivits. Och att Johnny Cash gör en helt fantastisk version som faktiskt är snäppet bättre än originalet. Blir musik någonsin vackrare än när herr Cash sjunger "What have I become.."? Nej, jag tror inte det.
Se och lyssna här

Uppgång & Fall


Foto Anna Ledin

Tillbaka efter ett dygn i Uppsala. Systerdottern fyllde fem och min far hade styrt upp ett grillparty i villan i Lövstalöt. Det var här jag växte upp, i ett litet samhälle nån mil utanför stan. På kvällen, när grillen svalnat, tog Anna, jag och Vega en promenad för att se vad som hänt sen sist. Baracken där det brukade ligga en pizzeria och innan dess en mataffär finns fortfarande kvar. När de öppnade nån gång under 80-talet köade folk för en hamburgare eller en Calzone. Men några pizzor bakas det inte längre i de här gamla lokalerna. En lapp på fönstret informerar oss om att det är "Stängt för renovering under 20 dagar". När vi återvände till de andra fick jag veta att lappen suttit där i "två eller tre år".

Kanske läge att riva skiten?