onsdag 30 september 2009

Veckans skivrecensioner
En hel del metal (i alla dess former) bland recensionerna den här veckan.

Jag skriver om Paramore i Metro. Immortal avhandlas i både i DN och GP. Alice In Chains comeback får en trea i GP och samma betyg delas ut till Mustasch i både GP och Expressen.

Mest hyllade metalsläpp: Paradise Lost får en fyra i bland annat Expressen och GP.

Göteborgs Posten skriver dessutom om Arch Enemy och, lite otippad, om rätt skönt flummiga Horisont.
---
Jag recenserar även nya engelska retrohypen Paloma Faith. Betyg: 2. Läs här
---
Mest sågade: Basshunter. Såklart. En etta i både SvD, DN och Metro. En överkryssad geting i Expressen.
---
Amir Chamdin är tillbaka på skivdiskarna under namnet Mean Streets. Plattan möts av rätt negativ kritik i både SvD och DN, men Metro gillar skivan.
---
Annat det skrivs om: Barbra Streisand, Tingsek (4 i DN, 2 i Aftonbladet), Mange Schmidt (bland annat en trea i Aftonbladet, hyllas i SvD), Emilia, Girls, ”Cohen – the scandinavian report", Kings Of Convenience och Crêpes.

Intressen: värdepappersaffärer


Shrinebuilder

Ett hus på vår gata ska säljas och självklart kollar jag in annonsen på Hemnet. Där kan man också få reda på "utmärkande livsstil i detta område". Direkt slås jag av hur det är på pricken min livsstil som beskrivs... Inte.

Intressen:
Utforsåkning; Spara i aktiefonder; Värdepapper och värdepappersaffärer
Läsvanor:
Morgontidningar; Ekonomi, affärer och aktier; Heminredning hus och trädgård

Vad har jag för grannar egentligen?

Dessutom står det ju ingenting om vad vi lyssnar på i området. I vårt hus hörs för närvarande Shrinebuilder, "superbandet" med folk från Neurosis, Saint Vitus, Melvins och Sleep. Det självbetitlade albumet släpps nästa vecka om jag minns rätt.

Hör låten "Pyramid of the moon" här

måndag 28 september 2009

Tårta och bullar (och hembakta kakor)Återigen prioriteras bloggen bort för annat.
I lördags: kalas för Vega som fyller 3 år (hurra!). Sjukt intensivt och kul med en massa vänner och deras kids i varje vrå av huset.
Dan därpå: nya besök = fram med kakfaten igen. Firandet fortsätter nästa helg med släktkalas.

Jobb då? Jo, fortsätter med att skriva en bilaga om trafiksäkerhet och lyssnar på demos. Har fått i uppgift att plocka ut guldkorn ur en bunt med över 200 demos. Det är faktiskt roligare än man tror. Även om det känns lite långt mellan topparna emellanåt.

Och i morgondagens Nacka Värmdö Posten publiceras en ny krönika. Redan i dag finns den på tidningens hemsida. NVP har för övrigt nominerats till Årets Dagstidning av Medievärlden. Grattis!

Läs krönikan här

torsdag 24 september 2009

Eh..va??

Linda Skugge jublar efter sitt möte med Anna Anka och säger att "hon är exakt vad Sverige behöver" till Resume.se. Det verkar, osannolikt nog, som om hon faktiskt menar att Anna Anka är det vi behöver.

Jag läser vidare.

"Hon är en fantastisk kvinna, som liksom jag vet hur man drar igång en jävla debatt och hittar folks ömma tår och trycker på dessa. Hon är exakt vad Sverige behöver."

Jag överlämnar ordet till 138:

Jag är hellre politiskt korrekt och lagom än en idiot. Jag ska flytta till ett land där det som behövs inte är en sönderopererad, känslokall, rasistisk, skånsk sexistapa, vars enda merit består av att hon gått sängvägen till en pensionärs miljoner.

onsdag 23 september 2009

Veckans skivrecensionerI dag ger jag en fyra i Metro till Skriets debutalbum. Skriet är, som ni säkert redan vet, en duo där Isak från Pascal ingår. Och det är inte bara jag som gillar skivan som får en fyra även i DN, Arbetarbladet och Kristianstadsbladet. Jag såg ingen recension av skivan i Svenskan i morse, märkligt nog.
---
Jag skriver också om Pearl Jams "Backspacer" som får en trea i Metro. Jag och Linnéa på SvD tycker ungefär likadant (hittar ingen länk tyvärr). Andra som recenserar skivan: Aftonbladet (3) och Expressen (4).
---
Störst uppmärksamhet i veckan får Mika (2 i Metro, 3 i DN, SvD och Expressen) och (förstås) Lars Winnerbäck som tydligen låter som Kent numera. Skivan är en solklar trea om man ska tro DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.
---
Annat det skrivs om: "Superbandet" Monsters Of Folk (Stor recension i DN), Pernilla Andersson (Expressen), Taxi Taxi! (Hajpen har lagt sig. Trea i DN), Eva Eastwood, Raekwon och Richard Hawley.

... Och en helt färskt video

tisdag 22 september 2009

... Och Asta på torsdag

Posion Idea

Slave to the Grind-OveNu på lördag (26/9) gör Grind-Ove sin livedebut som trummis i Massgrav. Spelningen sker på Snövit i Stockholm och även Makabert Fynd underhåller.

Där: Restaurang Snövits källare, Ringvägen 147.
Då: Öppet kl 20-01 (livemusik får pågå till kl 23).
Åldersgräns: 18 år.

http://www.massgrav.com
http://www.myspace.com/massgrav
http://www.myspace.com/makabertfynd
http://www.myspace.com/clubprobationlive

En liten uppdateringFolk som har den goda smaken att uppskatta Tv On The Radio kollar förstås upp Kyp Malones soloprojekt Rain Machine. Albumet släpps i dag och du kan höra ett par spår här.
---
We Live In Trenches gig på 44.an 2 oktober är inställt. Trist.
---
En ung tjej från Finland vill lägga till mig som vän på Facebook. I'm forever grateful for what you have created, thank you for sharing your talent with the world.
---
Annars är det jobb dygnet runt för närvarande.
På schemat: trafiksäkerhet.
Trafiksäkerheten fick mig för övrigt att missa Jesus Lizard som tydligen gjorde en enastående spelning i Stockholm i fredags. Så här skrev DN.
Jobbets vägar äro outgrundliga.

måndag 21 september 2009

Världens sämsta coverband?

Fick en helt fruktansvärd version av Ramones partyklassiker "Somebody Put Something In My Drink" med posten i dag. Blir lite lätt illamående. På riktigt. Jäääävlar vad dåligt.
Children of Bodom... DÖ!

onsdag 16 september 2009

Veckans skivrecensionerKen Ring är tillbaka på skivdiskarna och "Hip hop" får ett rätt positivt mottagande av recensenterna. Fyra i DN och Metro, en trea i Aftonbladet och GP.
---
Jay-Z har aningen svårare att roa kritikerna. "The blueprint 3" sågas i både DN, Expressen och SvD. Aftonbladet, GP och Metro är aningen mer positiva.
---
Själv har jag tvingats lyssna på Muse som jag ger en tvåa i Metro. GP är hårdare och ger "The Resistance" en endaste fyr i betyg. SvD säger tre av sex.
---
Annars då? Jovars. Janne Kask från Brainpool har återvänt till rampljuset med Lake Heartbeat som får en fet fyra i Aftonbladet. Midaircondo hyllas i DN och GP och alla älskar när Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen på sitt nya släpp. Megadeth får nöja sig med en trea i både Expressen och SvD.
---
Andra skivor det skrivs om: Mark Knopfler, Jennie Abrahamsson, Big Pink, Nelly Furtado och The Very Best.

Retrospektivt: MARTIN KANNbob hund
Retrospektivt: MARTIN KANN
Utställning 2 oktober - 7 november
Vernissage fredag 2 oktober 19.00

Rönnells Antikvariat i Stockholm är stolta över att kunna presentera bob hund. Retrospektivt: MARTIN KANN, en utställning som belyser den symbiotiska relationen mellan en svensk rockgrupp och deras formgivare. Utställningen är sammanställd av den kanadensiske curatorn Patrik Andersson och lyfter fram Martin Kanns grafiska strategier i skärningspunkten mellan kommersiell design och alternativ konst.

bob hund kommer att medverka via länk från Arvika på vernissaget.

http://www.ronnells.se/evenemang.html

bob hund på turné:

SEPTEMBER
23 UPPSALA Katalin
24 SUNDSVALL Pipeline
25 SUNDSVALL Stadshuset
26 ÖSTERSUND Gamla Teatern

OKTOBER
1 OSLO Studentersamfundet
2 ARVIKA Ritz
3 HELSINGBORG The Tivoli
8 NORRKÖPING Hugo
9 HUSKVARNA Folkets Park
10 STOCKHOLM (matiné) Strand
10 STOCKHOLM Strand (utsålt)

tisdag 15 september 2009

Where were you in '95?


"Diary"

Vad lyssnade jag egentligen på 1994-1995?

Jag minns att jag i Expressen 95 gav fem skivtips: Faith No More, PJ Harvey, Driller Killer, Moby och nåt mer som jag inte minns just nu. Om man lyssnar på debuten med Misery Loves Co, som gavs ut vid samma tidpunkt, kan man höra spår av både Ministry, Fear Factory, Godflesh, Pitch Shifter, Helmet, Sonic Youth, Entombed, Therapy?, Exploited, Voivod, Pantera, Foetus, New York Dolls, Red Skins, Ebba Grön (jag lovar), Nirvana, Discharge, Nina Hagen, Hawkwind, Nailbomb, Nine Inch Nails, Alice In Chains och en hel del annat. Jag minns också att vi brukade spela en L7-cover ("Shitlist").

Men Sunny Day Real Estate missade jag. Alltså, man hörde ju namnet emellanåt och kanske har jag hört nån låt nånstans nån gång. Det har jag i sådana fall glömt nu.

Men nu får jag en ny chans.

Sub Pop återutger nämligen de två första albumen – "Diary" (1994) och "LP2" (1995). I morgon ska albumen finnas i butik för oss som var någon annanstans när de gavs ut första gången, eller helt enkelt vill höra låtarna igen.

Sunny Day Real Estate på MySpace

måndag 14 september 2009

En kväll i dj-båset


En Wolf.
Foto: Joel Sartore

Lördag: Heavy Metal på Debaser Medis.
Sonic Ritual och Wolf skötte sig exemplariskt medan jag tvingas konstatera att Hellenium inte riktigt är min grej. Bandets heavy metal-version av Michael Jacksons "Beat it" kommer antagligen ge mig mardrömmar en tid framöver. På riktigt.

I dj-båset värmer jag upp med Gang Green, Fu Manchu, Runaways och Black Sabbath innan supercoola Sonic Ritual intar scenen. Fortsätter med Headgirl, Exploited ("Hitler's in the chart's again"), Motörhead och High On Fire.
Sedan: Fyrtio minuter Hellenium.
Kan inte motstå att spela Michael Jackson när de kliver av scenen. Hinner också med Pantera, Entombed och Warrior Soul innan det är tid för Wolf. Charmiga Wolf som faktiskt får heavy metal att kännas som en ganska kul grej ändå. Trots allt.

Kärlek och respekt till Wolf.

Efteråt: Hollywood Persuaders (från "Natural Born Killers"), WASP, Mötley Crüe, Queens Of The Stone Age, Bronx, Iron Maiden, Ministry, Metallica, Beastie Boys, Iron Maiden, Ramones, Misfits... Stämningen är avslagen som en tisdagskväll och frånsett ett trettiotal tappra själar så lämnar de flesta konsertlokalen direkt efter Wolfs sista ackord. Men sedan händer något. Ett gäng engelsktalande kvinnor som är i staden på jobb närmar sig dj-båset med ryggsäckar fulla av låtönskningar och räddar samtidigt kvällen från totalt haveri. Det är nu vi lämnar metal för en stund och kliver in i någonting mer partyvänligt och (åtminstone emellanåt) dansant. MGMT, Gossip, Mickey Avalon, MIA, Nine Inch Nails, Peaches, Undertones, Blondie, Jane´s Addiction, Ladytron, The Knife, Leila K, Hot Chip, Nirvana....

Nu kommer ett gäng metalmänniskor och undrar om jag inte kan spela nåt bra istället. Okej då, säger jag och lirar Saxon, Pascal, Ac/Dc, Eagles of Death Metal, ännu mer Saxon, Motörhead... Avslutningen blir en märklig blandning av The Knife, Slayer, Audioslave, Ebba Grön, Robyn, Kleerup, Slipknot, Ramones, Ray Charles, The Shangri-Las och Roky Erickson.
Jag ger folket det folket vill ha helt enkelt.
Sista spår: Johnny Cash "Hurt".

lördag 12 september 2009

Heavy MetalI går: mindre bra thaimiddag, Hornstull och en betydligt bättre inflyttningsfest på Telefonplan.

I kväll: Wolf, Hellenium, Sonic Ritual på Debaser Medis. Jag hänger i dj-båset och önskningarna har strömmat in: Motörhead, Slayer, Mayyors, Megadeth, Anthrax, Krixhjälters, Nuclear Assault, Infernäl Mäjesty, Warrior Soul, Destruktor, Witchfinder general, Pentagram, Manowar, Voivod, Riot, Mercyful fate... Kom till Debaser Medis och se vilka som får sina önskningar uppfyllda.

Sonic Ritual inleder 21:30.

fredag 11 september 2009

"En bok som berör"

Det här kan väl ändå inte vara på riktigt?
Herre jävla gud....

Tack Hjalle för länken!

torsdag 10 september 2009

Skriv så spelar viPå lördag invaderar heavy Metal-ungar Debaser Medis. "En för alla och alla för en", som Thåström sjöng en gång (referens). Whatever. På scenen står i alla fall Wolf, Hellenium och självaste Sonic Ritual.

Själv hänger jag i dj-båset. Ska du dit kan du börja önska låtar redan nu. På det viset slipper du stå och skrika "men för fan lira Iron Maiden nån gång då för i helvete" i mitt öra på lördag. En win-win situation.

Så... Vad vill du höra från dj-båset på lördag?

Debaser

onsdag 9 september 2009

Veckans skivrecensionerRätt tung vecka med många hyllningar bland skivrecensionerna.
Mest älskas Bear Quartets återkomst som får betyget 4 i både Aftonbladet, DN, Expressen och GP. Känns som en skiva man vill höra så snart det bara går. Bandet spelar för övrigt på Debaser Medis i Stockholm 16 oktober. Också spelningar i Malmö och Göteborg är inbokade.
---
Även Taken By Trees är poppis och känns intressant. Om du lyckats missa det så har forna Concretes-medlemmen Victoria Bergsman stuckit till Pakistan tillsammans med Andreas "ASS" Söderström för att spela in med lokala musiker. Skivan tilldelas en fyra i Aftonbladet, Expressen, GP, UNT ("ett av årets bästa album") och Smålandsposten. Tre av fem säger DN.
---
Omtalade [ingenting] släpper tredje albumet, "Tomhet, idel tomhet" i veckan. Jag har spelat skivan en hel del de senaste dagarna och kan väl konstatera att åtminstone halva plattan är rent himmelsk. Eller nåt. Recenseras i bland annat Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5), GP (3/5) och DN (4/5).
---
Själv skriver jag om Raised Fist i dagens upplaga av Metro. Hittar ingen länk, så här är recensionen....

Jag kan inte låta bli att fascineras av uthålligheten hos Alle Hagman. Sexton år efter starten skriker han sig fortfarande genom låtarna utan minsta tvekan – eller antydan till nyanser. Likt en folkilsk byracka som vägrar lära sig sitta fortsätter han göra det han alltid har gjort. Musikaliskt är bandet mer äventyrligt och tillåter sig att pendla mellan snärtig hardcore, thrashmetal och återhållen melankoli. Med lyckat resultat.
Betyg: 3.

Aftonbladet och Expressen ger samma betyg medan GP höjer till en fyra.
---
Annat det skrivs om: Prefab Sprout (De flesta gillar skivan, men Expressen går mot strömmen), Europe (treor, idel treor), Pete Yorn och Scarlett Johansson, Os mutantes, The Beatles (vilka?), Lars Demian och Yo La Tengo (DN har rätt, förra släppet är bättre).

Nirvanas "Bleach" fyller 20Första gången jag hörde talas om Nirvana var 1989. Min vän Mark, en kolasnortande, intensiv snubbe med ett smittande skratt och snälla ögon, hade sett bandet i USA och skrev i ett brev att det här gänget måste jag kolla upp. Mark var trummis i Coroner och bodde i Berlin när jag var där för att (som 16-åring) spela in en platta med Midas Touch. Nu var Coroner på turné i USA och han hade just upptäckt Nirvana - ett lovande band från Seatttle.

Kort därpå hittade jag "Bleach" i en reaback på Expert i Uppsala för tio spänn. Det tog ett par lyssningar men sedan var jag fast. Det är möjligt att "Bleach" är den skiva jag lyssnade allra mest på när 80-tal övergick till 90-tal. Efter ett par år av hardcore, thrash etc blev skivan en sorts påminnelse om var jag kom ifrån. Vilken musik som egentligen låg mig närmast hjärtat.

När "Nevermind" skulle ges ut var jag antagligen snabbast i landet med att köpa den. Först blev jag besviken, något annat var oundvikligt med tanke på förväntningarna som byggts upp efter "Bleach". Jag tyckte det lät alldeles för polerat. Men snart älskade jag "Nevermind" lika mycket som jag älskat "Bleach".

I dag har jag inte längre skivan i vinylsamlingen. Jag lånade ut den till en vän som tog livet av sig och såg varken vännen eller skivan igen. Något år tidigare hade Kurt Cobain gått samma öde till mötes.

Det 20-åriga debutalbumet ges nu ut i lyxig återutgåva av skivbolaget Sub Pop. 4 november släpps en version av "Bleach" som även innehåller en outgiven liveinspelning av en komplett show från 9 februari 1990 på Pine Street Theatre i Portland, Oregon.

måndag 7 september 2009

Nick Cave till SverigeDen 20 oktober kommer Nick Cave till Stockholm för en afton på China Teatern bestående av spoken word, samtal, läsning ur nya romanen "Bunny Munros död" och musik.

"Bunny Munro är en trasig själ, en grovt sexfixerad och droganvändande kringresande försäljare av hudprodukter. När hans fru begår självmord lägger hennes föräldrar skulden på honom. Munro sörjer djupt, hans droganvändande tilltar och hans nioårige son försummas ytterligare.

I ett sista försök att ta tag i situationen bestämmer han sig för att ta med sig sonen på en av sina säljresor. Han ska lära honom att bli en lika bra säljare som han själv. Men resan blir snart stökig och inte alls det far-son-äventyr Munro hoppats på."


Boken Bges ut i svensk översättning 16 september.

Biljetterna släpps den 10 september och kostar 495 plus serviceavgift och säljs via via Livenation.se, Ticnet tel 077-1707070 eller www.ticnet.se.

(Pressmeddelande från Bokförlaget Forum AB)

Snart på skivaJag har skrivit om Killing Mood ett par gånger tidigare och nu är - slutligen - debutalbumet på gång. 30 oktober är det dags för Belinda Kordic (ex-Stabb) att återvända till skivdiskarna. Skivan ges ut av GMR, som även släpper Switch Opens i veckan.

Hör låten "Strange fruit" här.
Läs en intervju med Belinda i DN (från 2008).

söndag 6 september 2009

Surströmming + Entombed

Först ett besök hos charmanta Olivia på Telefonplan, sedan surströmming på Södermalm. Mer kan man knappast begära av en lördag i september.

Bästa surströmmingen: fjolårets Mannerström.
Bästa låten: Entombeds "About to die".

fredag 4 september 2009

Love love love

PSL har spelat in Theodor Jensen när han framför fina "Side by side" tillsammans med Titiyo. Låten är förstås hämtad från Theodors solodebut "Tough love" som jag tjatat om en del i veckan.

Mer humor

http://www.lionsclub-upplands-bro.se/SARSKOLAN/KODAD/index.htm

Tack Hjalle!

torsdag 3 september 2009

Adolf är jättearg

Sist var han förbannad över Sverigedemokraternas dåliga resultat i EU-valet. Nu är Hitler upprörd igen.

Tack Tobias för tipset!

Bad Hands

Per Nordmark (ex-Breach, Fireside och Hets) kallar sig numera Bad Hands. Albumet kommer i november och Per, som skrivit låtarna och spelar de flesta instrumenten, har bjudit in ett skapligt gäng sångare för att medverka.

Så här ser låtlistan ut:

Black and White - Linnea Jönsson (Those Dancing Days)
Bad Hands - Nina Kinert
Northern Lights - Britta Persson & Karl Larsson (Last days of April)
Kick You Out - Nicke Andersson & Howlin’ Pelle
Andra Relationen - Subbah
Close Enough - Choir of Kiemi
We Love Blood - Henric de la Cour
Cartoon Wolf - David Sandström
I Can Do It - Therese Johansson (Lowood)
Sillodill - Britta Persson

onsdag 2 september 2009

Veckans skivrecensionerMest hyllade skivsläppet denna vecka är förstås Fibes, Oh Fibes!
"1987", med gästspel av bland andra Kim Wilde, får betyget 4 i både DN, Expressen och Aftonbladet. SvD ropar hurra! och säger att plattan är en femma medan Metro och GP är aningen mer skeptiska.
---
Även min personliga favorit Theodor Jensen får en del beröm för solodebuten "Tough Love". 4 i både DN och SvD. En mer sansad trea i Expressen, Aftonbladet och GP.
---
Själv skriver jag om Takidas postgrunge i Metro. Detta så stenhårt sågade Ångeband. Älskat av publiken, föraktat av kritikerna. Min tvåa på "The darker instinct" är det högsta betyget jag sett på plattan som får en etta i både SvD, DN och Expressen.
---
Jag tycker också till om Juliette Lewis, som jag ger en trea, och The Used som får nöja sig med en tvåa. Expressen håller med mig vad gäller The Used, men tycker inte Juliette Lewis förtjänar mer än en tvåa.
---
Annat det skrivs om: John Fogerty (4 i Expressen och SvD), Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet (2 i DN och GP) och hajpade Little Dragon (4 i DN).

Fler datum

Andra gigtips som ramlat in i mejlboxen senaste dygnet:

Kelly 8 ställer sig på Fyristorg i Uppsala för en spelning under Kulturnatten 12 september... Samma kväll värmer Sonic Ritual upp publiken åt Wolf på Debaser Medis, Stockholm... Asta Kask och Sixten Redlös lirar på Kafé 44 den 24 september... Isis gör tre Sverigespelningar i november: 1/11, Malmö, KB, 2/11, Göteborg, Parken, 4/11, Stockholm, Strand... 10 september är det Rock Night på Stampen. Better than you (A tribute to The Hellacopters) och Dollhouse står på scenen... Machine Head, Hatebreed, Bleeding Through och All Shall Perish spelar på Arenan, Stockholm, 30 januari 2010.

Gigtips 2 oktober

För ett par veckor sedan skrev jag om We Live In Trenches kommande storverk. Plattan har inte fått något datum för release än, men 2 oktober kommer Göteborgsbandet till Stockholm för ett gig på Kafé 44 tillsammans med Alouatta och Dirty Tactics.

Se tidigare inlägg, med länk till We Live In Trenches MySpace-sida, här.

Alouatta
Dirty Tactics

tisdag 1 september 2009

"Som om en film av Aki Kaurismäki förvandlats till musik."Theodor Jensens solodebut hyllas av Sonic.
Betyg: 9/10.
Läs recensionen här

Landet på fredagIbland är jag alldeles för snabb med att slänga nyhetsmejlen från Landet. Då är det tur att man har vänner (hej Hjalle) som är mer uppmärksamma. På fredag kommer ju TV Buddhas från Israel för att roa massorna på Telefonplan. Efter att ha kollat upp bandets MySpace-sida känns det som om man borde vara där på fredag och få sig en dos lagom skramlig och psykedelisk rock.

Lyssna här

TV Buddhas spelar även på Inkonst i Malmö på lördag och på gratisfestivalen Centennial i Göteborg (Hisingen) på söndag.