fredag 6 november 2009

Abhinanda återförenas

Det kom ett mejl från Abhinanda...

Tack vare ett antal mediepersonligheter med ett förflutet i tv-kanalen ZTV och Expressens nöjesbilaga Fredag har 1990-talet kommit att kallas det ironiska årtiondet. En tid då ideologierna var döda, ingenting längre hade någon betydelse och alla under 25 ville jobba med media. Det är möjligt att det var så det fungerade på Skånegatan i Stockholm.

Utanför tullarna var det annorlunda.

Ungefär samtidigt som tv-programmet Knesset började sändas bestämde sig ett antal ungdomar 70 mil längre norrut för att ta det slutgiltiga steget i sin radikala politiska övertygelse och börja ägna sig åt terrorism. Attentaten mot köttproducenten Scan satte medias sökljus mot en tidigare okänd ungdomsrörelse: Veganerna. Och i synnerhet de så kallade "militanta veganerna".

Till skillnad från postindustrialismens tidigare ungdomsrevolter handlade straight edge om att ta avstånd inte bara från alkohol och droger. Utan att vända hela det förljugna konsumtionssamhället ryggen. Musiken som fungerade som soundtrack till livsstilen gjorde inte att den uppfattades som mindre obegriplig och hotfull. En extremt aggressiv hardcore-punk med rötterna i Washington DC och band som Minor Threat och Youth of Today.


På Umeås fritidsgårdar, i synnerhet på Ungdomshuset Galaxen, arrangerades i 1990-talets början ett antal tumultartade punkkonserter där publiken var en lika betydelsefull del av showen som själva bandet. Pionjärer som Garbage Pailkids och Step Forward följdes snart av det genredefinierande bandet Refused. När några av bandets hangarounds tröttnade på att stagedivea i en soffa i den mytomspunna replokalen under Charlies kiosk bildades 1990-talets andra stora straightedgeband: Abhinanda. En ny replokal riggades upp i garaget hemma hos gitarristen Adam Nilssons föräldrar. Jonas Lyxzén spelade trummor. Mattias Abrahamson bas. Senare tillkom gittaristen Kristoffer Steen.

Den första spelningen ägde rum på Mariehems Ungdomsgård 1992. Under en hög av adrenalinrusiga ungdomar vrålade sångaren José Saxlund ut sina texter om avhållsamhet och impulskontroll i 180-gradig kollisionskurs med själva rockmyten. Hela bandet var av någon outgrundlig anledning klädda i lakan. De följande åren spreds berättelsen om Umeå HC och den kollektiva extas som präglade scenens livespelningar över världen. Abhinanda turnerade i Europa inför publik på hundratals och ibland tusentals personer.

Efter 3 album och hundratals spelningar splittrades bandet 1998 och medlemmarna spreds för vinden. 15 år senare återförenas det legendariska straight edge-bandet tillfälligt för fyra spelningar innan det för evigt går i graven. Tre i Japan. Och en på Kafé 44 i Stockholm den 26/1 2010.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför nämner de inte att de gjorde 10-års jubiluemsspelningen 94-04 på studion i Umeå 2004? Det var ju några hundra pers som minns. Risigt att framställa det som en "stor reunion" efter 15 år när man gjorde en stor reunion för bara ett par år sen. pffffff..

Patrik Wirén sa...

I mejlboxen:

Hur räknar Abhinanda egentligen? Återförening 2014 igen, alltså.

"Efter 3 album och hundratals spelningar splittrades bandet 1998 och medlemmarna spreds för vinden. 15 år senare återförenas det legendariska straight edge-bandet tillfälligt för fyra spelningar innan det för evigt går i graven. Tre i Japan. Och en på Kafé 44 i Stockholm den 26/1 2010."