fredag 29 januari 2010

Att recensera en recensent


Pascal (Manuela, Isak och Mimmi)
Foto: Eva Hildén Smith

Mimmi Skog, trummis i Pascal, är inte helt nöjd med Aftonbladets recension av "Orkanen närmar sig".

"Per Magnusson inleder sin recension i Aftonbladet den 23 januari med att nämna Isak Sundström och att efter hans sidoprojekt Skriet är nu Sundström på plats igen som sångare i Pascal som ”Subtil Sanningssägare”.

Detta är intressant av två anledningar.

Det första är att Magnusson totalt ignorerar att Pascal har två sångare – varav den ena är av kvinnligt kön och att denne Manuela DeGouveia sjunger precis lika mycket som Sundström genom hela skivan. Men detta tycks inte intressera Magnusson.

Det andra är att Magnusson förutsätter att Sundström i egenskap av subtil sanningssägare har skrivit alla texter i ”Orkanen närmar sig”. Detta är inte sant. Utan att ta reda på fakta målar Magnusson upp en skev bild av verkligheten där DeGouveia och Skog är passiva och ointressanta pusselbitar i trion Pascal.

I Magnussons värld är Isak likhetstecken med Pascal.

Att tillintetgöra i synnerhet DeGouveia på detta sätt är ytterst sexistiskt och Magnusson borde skämmas. Skämmas för att han inte tagit reda på fakta och skämmas för att han är en del i det som av feminister brukar benämnas kukstimmet."

4 kommentarer:

Mikael Sörling sa...

Bra recension av recensionen.

Karin sa...

usch, man får en gastkramande insikt i en sexist värld genom den reccensionen, en värld där kvinnor inte existerar i mänsklig mening, utan bara som en trevlig rekvisita.
Mycket obehagligt!!

Alameda sa...

Eller så kan det faktiskt rent krasst vara så att recensenten inte tycker om Pascal. Skriet faller honom mer i smaken och därför koncentrerar han sig på det elementet i Pascal som gjort musik som han gillar. Jag är rätt säker på att det hade blivit en likadan recension med utbytta namn om det var DeGouveia som var med i Skriet.

Anonym sa...

bara isak som omnämns i dn också. http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/pascal-orkanen-narmar-sig-1.1033961