tisdag 2 mars 2010

Dundertåget - live och på skiva


”Upprorsrock för alla åldrar” (Upsala Nya Tidning, 4/5)

”Om ett år kommer det att finnas ett tiotal grupper som försöker sig på samma sak – rock på svenska. Jag tvivlar på att någon kommer att göra det bättre än Dundertåget.” (NWT, 5/5)

Hyllningskören från fjolårets debut har knappt hunnit tystna när pålitliga Dundertåget kastar sig in i ringen igen. Bränslet utgörs fortfarande av riffen som Stones glömde på någon galen efterfest 1972. Vi snackar om en tid då musiken tilläts slita och dra åt olika håll och ingen fattade vad tusan man skulle med ett click-track till. ”Det både lät bättre och såg häftigare ut på 70-talet”, konstaterar frontmannen Robert Dahlqvist med en nonchalant axelryckning. Så enkelt är det. Samtidigt ägnar sig Dundertåget aldrig åt trött nostalgi. Sonic beskrev debuten som ”sjuttiotal i fräsch nollnolltappning” och verkar ha fattat grejen.

Dundertåget är här och nu.

”Dom feta åren är förbi” rymmer givetvis en handfull effektiva partyhöjare, något annat vore otänkbart med det här gänget i förarsätet. Men här finns också lågmält vackra ”Vingars brus” där Robert gör en känslosam duett med alltid lika lyhörda Nina Ramsby. Skivan är överhuvudtaget en mörkare historia än sin föregångare, åtminstone textmässigt. ”Skriv gärna om något sorgligt”, sa Robert till Stefan Sundström som författat tre av texterna. Själv bidrog han med lyriken till fem av låtarna medan basisten Jens Lagergren och Johan Johansson skrev varsin. Titeln är förresten hämtad från en tysk film där tre unga aktivister protesterar mot klassamhället genom att bryta sig in hos rika människor och möblera om deras hus.

Omslaget förtjänar förstås ett särskilt omnämnande. Att Per Åhlin, som tecknat klassiker som Dunderklumpen och Karl-Bertil Jonssons Julafton, åtog sig uppdraget är stort. Riktigt, riktigt stort. Instruktionen han fick av Robert var att teckna ”ett tåg som stormar ur en skog, det yr stenar och fronten ser ut som en gubbe”. Så det gjorde han, på sitt karaktäristiska vis. Resultatet visar att det faktiskt kan se riktigt häftigt ut även 2010. Att det också kan låta riktigt schysst till och med i välpolerade tider som dessa märker du så snart ”Dom feta åren är förbi” rumlar runt i dina högtalare.

"Dom feta åren är förbi" släpps 21 april, singeln "Bara till besvär" 16 mars.

2 april - Karlstad, Nöjesfabriken (Stora scenen) /Det Stora Kalaset
3 april - Karlskoga, Restaurang Wictoria
22 april - Visby, Munkkällaren
29 april - Åre, Villa Tottebo /Corazon
30 april - Östersund, Storsjöteatern /Corazon
1 maj - Uppsala, Karlssons Kök & Bar /Club Oblivion
12 maj - Göteborg, Pusterviksbaren /Woody West
13 maj - Linköping, L'Orient
14 maj - Stockholm, Debaser Slussen /What We Do Is Secret
15 maj - Örebro, Virus Bar
28 maj - Malmö, Debaser Malmö
29 maj - Avesta, Kulturgaraget

Inga kommentarer: