onsdag 16 september 2009

Veckans skivrecensionerKen Ring är tillbaka på skivdiskarna och "Hip hop" får ett rätt positivt mottagande av recensenterna. Fyra i DN och Metro, en trea i Aftonbladet och GP.
---
Jay-Z har aningen svårare att roa kritikerna. "The blueprint 3" sågas i både DN, Expressen och SvD. Aftonbladet, GP och Metro är aningen mer positiva.
---
Själv har jag tvingats lyssna på Muse som jag ger en tvåa i Metro. GP är hårdare och ger "The Resistance" en endaste fyr i betyg. SvD säger tre av sex.
---
Annars då? Jovars. Janne Kask från Brainpool har återvänt till rampljuset med Lake Heartbeat som får en fet fyra i Aftonbladet. Midaircondo hyllas i DN och GP och alla älskar när Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen på sitt nya släpp. Megadeth får nöja sig med en trea i både Expressen och SvD.
---
Andra skivor det skrivs om: Mark Knopfler, Jennie Abrahamsson, Big Pink, Nelly Furtado och The Very Best.

6 kommentarer:

Anal Elf Kid sa...

Ang GPs recension undrar jag hur man kan påstå att Muse är "antitesten till allt som rockmusiken ska vara" när man själv är helt okritisk till artister som Springsteen, Coldplay och U2 (som väl om NÅGRA gav rocken ett nackskott för bra många år sen...).

Känns som ett klassiskt fall av "nån annan kanske borde recensera den här...", men är man chef så är man.

David Snusgrop sa...

Muse är ett uselt band som bör hånas vid varje tillfälle, så snarare var recensionen lite väl snäll.

Anal Elf Kid sa...

@david: I normala fall brukar jag hålla med dig, men, näe. Om man på fullt allvar anser att Coldplay och U2 är bättre än Muse så har man promenerat in på nån väldigt sinnesslö liten allé.

Hassan sa...

Alla skivrecensenter i svensk dagspress fastnade musikaliskt runt sekelskiftet. Det enda som duger är gitarrbaserade skäggiga artister i cowboyskjortor. De vill gärna kalla sig indie, men alla gillar samma snälla, tråkiga rockmusik med rötter i springsteen, petty, och U2 (gamla så klart). För att visa sig öppensinnad säger man sig även gilla viss punk (se pistols och clash) elektronisk och svart musik, det snällaste och mest tillrättalagda av hip-hop och R&B-artisterna. Ingen sticker ut med egen smak utan alla hyllar samma band. Och alla är också skrämmande överens i sitt hat till de två mest bespottade musikgenrerna: hårdrock och prog-rock. Klart man måste toksåga Muse då. Lustigt hur alla recensenter sågar Muse i Sverige medan engelska recensenter hyllar dem. Ja ja, smaken är olika. Själv står Muse för årets skiva, tillsammans med Porcupine Tree, Dream Theater, The Mars Volta, ...and you will know us by the trail of dead och Big Elf. Har för mig att alla dessa skivor sågats av pressen i Sverige.

Patrik Wirén sa...

Hassan - Du ger en rätt förenklad verklighetsbild som inte längre stämmer. även om jag ä rlika trött som du på den där flanellskjortan med rötter i Springsteen. Finns det nåt värre 2009? Och visst, en gång i tiden föraktade alla recensenter allt som kallades hårdrock eller prog, men så är det inte i dag. Det stämmer in på vissa, men långtifrån alla. Även jag - med fler Ministryplattor än Springsteen i samlingen - tillåts ju vara skivrecensent!

Muse fick för övrigt höga betyg i bland annat Expressen och Nerikes Allehanda.

David Snusgrop sa...

@ Anal Elf Kid: Jag är ingen hängivet fan av varken Coldplay eller U2 men jag kan uppskatta båda eftersom Coldplay har trots allt gedigna låtar i en klassisk arenarocktradition, hur pompösa de än må vara och även om de råkar vara bedövande tråkiga allt som oftast. Exakt det samma gäller U2, förutom att de hållit på ett par decennier längre och har en om möjligt ännu pretentiösare frontman.

Muse däremot låter mest som ett tomtuggande, meninglöst Radiohead, bara tio gånger gnälligare och jobbigare med hela sitt sound byggt på det krunchiga riffet från Creep. Bristen på bärande låtat behöver jag knappt nämna.

Jag försökte ge deras nya platta en ärlig chans när ett recensions-ex damp ner i brevlådan, men efter fyra misslyckade försök att se något positivt med den vände jag mig till en polare (ökänd för sin brist på musiksmak) som gladeligen bytte den mot en stor stark.

Detta var det enda goda Muse någonsin fört med sig.

@ Hassan: Skit ner dig.