tisdag 15 juli 2008

Värmlandstips


Mexicana
Foto Anna Ledin


Ibland dyker oväntade saker upp på de värmländska vägarna. Som när vi är på väg till Sunne och passerar Munkfors. Plötsligt, efter alla röda hus med vita knutar, får vi syn på Mexicana. Det avvikande huset visar sig vara ett gammalt församlingshem som ett inflyttat holländskt par fyllt med mexikanska konsthantverk. Dockor, speglar med dekorerade ramar, skålar, brickor, Day of the dead-prylar och keramik säljs till klart överkomliga priser.

Öppet torsdag till söndag 10-18 eller efter överenskommelse.
mexicana.munkfors@gmail.com
Fryksdalsvägen 11

Inte långt från Mexicana, också i Munkfors, finns Lars Lerin-museet. Självklart värt ett besök det också. Hans målningar har blivit alltmer poppis på senare år och nu har även Moderna Muséet köpt in en av hans tavlor. Det är lite skönt att konstnärer av i dag faktiskt kan uppnå stor framgång medan de fortfarande är i livet. Så var det inte alltid förr.

Öppettider till och med 24 augusti 12-17
Laxholmsvägen 6

Alma Löv var en torparkvinna från Åland vars ”enda” egentliga bedrift var att hon födde sex barn. Ändå ville museidirektören på Ålands Museum gärna tillägna damen i gata på Åland. Hon hade ju ett så vackert namn. Gatunämndskommittén var inte lika pigg på idén, till direktörens stora besvikelse. Marc Broos, som deltagit i en utställning på Ålands Museum med sin fru, sa lite på skoj att ”då bygger jag ett museum åt henne i Värmland”. Tre veckor senare skrev Ålands Nyheter att Alma Löv får ett museum i Selma Lagerlöfs Värmland. Så det var bara att sätta i gång. I dag, tio år senare, består The Alma Löv Museum of experimental & unexp.art av sexton paviljonger utspridda mitt i den värmländska grönskan. I varje paviljong finns en installation och besökarna promenerar över stigar eller trädäck för att betrakta konsten. På tomten finns även en gigantisk lada – ”Palatset” - som gör att man omedelbart börjar fantisera om vilka fantastiska saker man kan göra av en enkel lada.

På Alma Löv kan du även köpa verk av Lars Lerin och Karin Broos.

Öppet: Till och med 22 augusti 12-18
Adress: Smedsby 108 (Östra Ämtervik)

2 kommentarer:

bingo bratt sa...

Glöm inte alla lador längs E18 där det säljs kött, cigg och porr. Ju närmare norska gränsen man kommer, desto billigare är det.

Patrik Wirén sa...

Det har jag missat helt. Hur känner man igen en sån där kött-porr-och-cigg-lada?