tisdag 20 maj 2008

TinariwenPå tisdag, 27 maj, spelar Tinariwen på Berns i Stockholm.
Lyssna på bandet här

Jag skrev en artikel om gruppen sist de var på gång till Sverige.
Den här texten publicerades i Metro i juli 2007:

Sverigeaktuella Tinariwen har tagit sin musik från öknen och ut till världen. Nu hyllas de av kritiker, publik och andra artister för sin hypnotiska ökenblues.
- Musiken överbryggar kulturella skillnader och gränser, säger Abdallah Ag Alhousseyni.

De sju tuaregrebellerna från Mali fann varandra i ett militärläger i Saharas öken redan under 80-talet. Vapen byttes mot gitarrer och en hypnotisk musik föddes, inspirerad både av västerländsk rock och reggae och traditionell tuaregmusik. Bland fansen finns både Robert Plant (Led Zeppelin), Damon Albarn (Blur, Gorillaz) och Thom Yorke från Radiohead. Om ett par veckor är gruppen förband till Rolling Stones i Dublin.
- Det är givetvis en stor ära och möjlighet för oss. Vi kommer att uppträda inför vår överlägset största publik någonsin. Ärligt talat hade vi inte hört så mycket av deras musik innan vi blev tillfrågade, men vi vet att de är riktigt stora. Vi är väldigt glada över att få spela med dem.

• Hur har framgångarna med Tinariwen förändrat era liv?
- På ett sätt har det gjort det, framför allt genom att vi turnerar hela tiden och har mindre tid i våra hem i öknen med våra vänner och familjer. Men i övrigt är det ingen större skillnad.

Han säger att de alltid varit musiker i första hand, att tiden som befrielsesoldater mot den maliska regeringen bara var en kort fas. I dag är musiken deras vapen. Senaste albumet ”Aman iman: water is life” släpptes tidigare i år. För Abdallah har titeln stor betydelse.
- Den summerar grunden i hela vår existens. Utan vatten kan inte människan överleva, svårare är det inte. Vi tuareger har alltid känt till den sanningen och glömmer det aldrig. Däremot har jag fått intrycket att många människor i Europa och USA har glömt bort betydelsen. Vattnet är liv, men också människans själ.
Patrik Wirén

Inga kommentarer: