söndag 21 december 2008

Dr Farm analyserar... Blondinbella


Konstnär: Natalia Fabia

Ibland har jag problem att förstå min omvärld.
Det är då jag går till Dr Farm.
Hon analyserar, förklarar och rätar ut mina frågetecken. Alltid med en cigarett i vänsterhanden. I helgen, då vi sågs på en toalett någonstans i centrala Stockholm, förklarade hon att Blondinbella faktiskt är autistisk.

Ur diagnostisk synvinkel så befinner vi oss mitt i en neuropsykiatrisk storhetstid. Därför tycker jag att det är mycket märkligt att det inte tidigare har uppmärksammats att Blondinbella är autist. Grundpelarna för diagnosen är begränsningar av fantasi, associationer och ömsesidig kommunikation. Vad som också brukar höra till är en bristande variation av uttryck, ett idiosynkratiskt språk samt en enträgen fascination av saker. Alla som läst Blondinbellas blogg vet att samtliga diagnoskriterier manifesteras i så gott som varje inlägg.

(Dr Farm sänker blicken, sparkar undan en bit toalettpapper på golvet framför sig och drar ett djupt bloss på cigaretten.)

Bloggen består av ett repetitivt utvik av tvångsshoppande och stereotypa gymbesök. Detta i form av bilder där Blondinbella själv står utanför gymmet och håller upp olika varor med en tom men lycklig min. Bilderna varvas med enstaviga utlåtanden som "hunden är gullig", "parfymen luktar gott", "jag är en driven tjej", etc. Många autister sticker ut som unika, kompromisslösa och intressanta till följd av diagnosens art. Här väljer dock Blondinbella en egen väg genom att helt sakna personlighet överhuvudtaget. Det här gör hennes autism lite atypisk och en tanke som infinner sig är att hon kanske inte existerar alls utan är en robot framtagen i experimentsyfte.

(Dr Farm ställer sig upp, släpper ned cigaretten i toaletten och börjar samla ihop kläderna som ligger utspridda över rummet. Hon fortsätter att prata medan hon klär på sig.)

I den strömlinjeformade tidsanda vi befinner oss i känns det rätt att en bloggare utan vare sig personlighet, analys eller egentliga åsikter blir idealtypen. I längden tror jag dock att Blondinbella ovetandes kan komma att slå ett hårt slag mot konsumismen med sin blogg. Lyx, prylar och pengar har tidigare kopplats ihop med mystiska filmstjärnor med eftersträvansvärda liv. Om Bella fortsätter att hålla upp underlagscremer för sin läsarskara på en halv miljon pers i veckan så borde de nya, rättmätiga, associationerna bli tomma människor med meningslösa skitliv som inte gör någonting vettigt överhuvudtaget.

8 kommentarer:

Miria sa...

"Här väljer dock Blondinbella en egen väg genom att helt sakna personlighet överhuvudtaget."

Hahaha

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

fyFANVABRA!

/KLAUS

HÄRMAPAN sa...

Undrar just vilken bloggdiagnos som passar in på mig.

bambi sa...

Jag tycker nog att diagnosen Narcissistisk personlighetsstörning passar henne bättre. Eller det passar väl i stort sett alla som bloggar? ;)

Anna P sa...

Far be it from me att argumentera med Dr Farms diagnos, som i sig är briljant. Dock skulle jag vilja dela med mig av några funderingar:
kanske har Blondinbella en mörkare sida, ity språkligt är hon så nyansfattig att man som någorlunda insatt slås av hur språket liknar det som används av människor lidande av det som förut kallades borderline personlighetsstörning (men som nu skall kallas emotionell instabil personlighetsstörning - EIP). En person med EIP kan utbrista "vilken UNDERBAR foundation" men då hon tillfrågas om vad som är underbart med den kan hon bara svara att det inte är "en FRUKTANSVÄRD foundation".
Nyanser saknas. Detta kan förvisso vara ett utslag av flickebarnets bristande kognitiva förmåga, och inget ytterligare talar väl egentligen för EIP, men det var en tanke. Språkligt ligger hon ju som dr Farm redan påpekat också nära det typiska autismspektrumet, vilket är tydligt i uttalanden som "Låt era barn slippa baksidan av alkoholen"., "Mys i köket med mina mozartbollar","jag ska försöka hinna med en snabbis på stan också" etc. Här märks ju Blondinbellas totala oförmåga att se språket annat än helt bokstavligt, vilket är legio hos autíster. Till stort nöje för oss andra! Autism kan vara kul!
Nu till det som egentligen är mest besvärande ur psykosocial syndpunkt; klonerna. Finns det verkligen flera hundratusen lika tomma människor där ute?

Anonym sa...

Kolla va!

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1414066/blondinbella-karl-bertil-jonsson-ar-datidens-afa

Patrik Wirén sa...

Härmapan - skulle du våga bli analyserad av Dr Farm? Säker?

veritas sa...

Ja det är inte utan att man fascineras av fascinationen av yta i bloggvärlden. Uppenbarligen är det narcissistiska värderingar av yta och yttre bekräftelser som attraherar dessa läsare, de intressantaste bloggarna hittar man ofta i mitten av blogglistorna som kan innehålla både tankar, åsikter och gud förbjude inre värderingar.