torsdag 1 oktober 2009

Dr Farm analyserar... Göran Hägglund


Konstnär: Natalia Fabia

Jag har aldrig sett Dr Farm så arg.

Mitt under barnkalaset kommer hon mot mig, tar tag i min arm och säger åt mig att följa med. Vi går genom radhusområdet, ut på en väg och in på en bensinmack. Hon öppnar dörren till toaletten, låser ordentligt, tar av sig kläderna och tänder en cigg. Sittandes på toalettstolen börjar hon tala.

"Idag ska vi prata om reaktionsbildning, en personlig favorit i Freuds lilla bukett av försvarsmekanismer. Reaktionsbildning innebär att man omvandlar en oacceptabel känsla eller impuls till sin raka motsats. Hat till kärlek till exempel.

När den ofräscha känslan läcker igenom kompenserar man helt enkelt med ett totalt motsatt uttryck, och det här ter sig ofta ganska överdrivet och märkligt för omvärlden. Processen ses ofta i sitt normalförlopp hos småbarn som lyckligt kvittrande i rent hat försöker krama ihjäl otäcka småsyskon.

Dock är det endast hos fullvuxna som de riktigt störda varianterna av beteendet kan iakttas. Hatet kvarstår i sin infantila form, men det manipulativa förnekelsebeteendet blir mer avancerat."


(Ingen åstadkommer lika perfekta rökringar som Dr Farm. Varje bloss följs av en ring som långsamt expanderar innan den försvinner upp i taket. Jag tänker att hon nog varit rökare väldigt, väldigt länge.)

"Ett utmärkt och aktuellt studieobjekt för alla som är intresserade av den här typen av neuroser är förstås Göran Hägglund. Ett uppenbart pervo som borde befinna sig på scen i en side show från helvetet men istället i desperation hittar på en låtsasklubb av ”vanliga människor” som han tvångsmässigt och oombett förlikar sig med.

Stilrena typexempel på de känslomässiga läckage jag pratade om tidigare framträder genomgående. Göran försöker till exempel legitimera sitt medlemskap i vanliga klubben genom att claima kärnfamiljen med pedofilretoriken ”för att jag älskar barn”.


(Dr Farm är berusad. Papperet hamnar på golvet och hon vinglar medan hon samlar ihop sina kläder. Men analysen är lika briljant som alltid.)

"Reaktionsbildare skiljer sig från exempelvis psykotiska människor genom att vara hyfsat medvetna om vad som pågår. Ofta försöker de därför på olika manipulativa sätt att tillgodose sitt behov av tveksamma kickar i smyg.

”Ytterst handlar det om att jag och mina låtsaskompisar har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten”, säger Göran i DN. Han försöker här slugt cleara en arena där han kan slå ut i full diagnostisk blom och ostört skära tungorna av kattungar och sen garva åt hur de väsande försöker jama när han bryter benen av dem.

Att han dessutom bär brillor av klassisk massmördarmodell ger även det bärighet åt min analys. Sannolikt blir det imma i dem då Göran begår sina unkna dåd. Sannolikt kommer vi också framöver att erbjudas mängder av tillfällen att studera Görans fascinerande identitetsbygge. Dörrarna till riket håller på att öppnas.
"

Läs tidigare analyser av Dr Farm:
Blondinbella
Katrin Zytomierska

4 kommentarer:

poissest sa...

exakt hur hög var du när du skrev detta, patrick? psycho går på tvåan just nu. borde jag oroa mig?

Patrik Wirén sa...

Hur hög är man när man kallar sig poissest?

Dr Farm sa...

Du bör definitivt oroa dej. Just ikväll kommer Norman Bates att hoppa ut ur tvn och sikta på just din halspulsåder med sitt klassiska verktyg.

poissest sa...

ah yes, byta samtalsämne

the last bastion of the tvådeladepersonlighet