torsdag 7 augusti 2008

Buzzcocks snackar Nirvana

Jag snackade med Pete Shelley från gamla punkbandet Buzzcocks. Manchesterbandet som för alltid har en plats i rockens historieböcker för låten ”Ever fallen in love”, spelar i Göteborg på ett utsålt Way Out West på torsdag och i Stockholm dagen därpå. Vi pratade om punkens uppkomst och om grunge. Buzzcocks agerade förband åt Pearl Jam i USA för fem år sedan och 1994 turnerade bandet med Nirvana.
- Det var de sista spelningarna Nirvana gjorde. Jag tror det var i februari och vi spelade i Portugal, Spanien, Frankrike... Tanken var att Nirvana skulle komma tillbaka för en spelning i London några månader senare så de frågade om vi ville vara förband på Brixton Academy. Fantastiskt tänkte vi, äntligen tillbaka i rampljuset! Men… Han sköt sig istället.

Hur var det att turnera med Nirvana?
- Det var de trevligaste människorna du kan tänka dig. Vi blev bättre behandlade än på många av våra egna spelningar.

Grungen kallades för den nya punken.
- Jo, det var samma idé. Folk på en specifik plats skapade en idé om att någonting hände. Den mesta tiden går folk omkring helt förvirrade och tror att de är den enda personen som känner på ett visst sätt. Men när folk gick på en konsert som Sex Pistols i Manchester 1976 så insåg de att det fanns andra som var likadana. Man börjar prata och så vidare. Det handlar om att man vill att någonting ska hända. Bara man får in folk i samma rum så händer det saker. Det är bara naturligt.

Inga kommentarer: