fredag 29 augusti 2008

Dagens boktipsJennie Dielemans reportagebok ”Välkommen till paradiset” har blivit extremt omskriven i veckan. På bloggar som Heja Världen och Den Okände Rebellen, men naturligtvis även i andra medier. Bland annat skrev Isobel Hadley-Kamptz en bra recension i Expressen och i går dök Jennie upp i Debatt i SVT.

Och visst är det är på tiden att vi diskuterar vilka som egentligen betalar priset för vårt paradis?

Läs boken du också.

3 kommentarer:

Hjalle sa...

Det är naturligtvis vidrigt att folk har det eländigt och far illa i turistländer. Frågan är om folk i allmänhet skulle få det bättre där utan att turisternas miljarder spenderades i deras länder? Johan Romin tror inte det i dagens Expressen:

http://www.expressen.se/debatt/1.1284399/krigsturista-med-gott-samvete

Den Okände Rebellen sa...

Samma argumentation kan försvara barnarbete och prostitution också.

Pedofilen kan göra sig själv till hjälte genom att argumentera såhär.

"Hade inte jag betalat den där 10 åriga pojken för sex då hade han inte kunnat köpa lite mat, en flaska lim och en påse och du vill väl inte att han ska svälta ihjäl? Jag räddade faktiskt hans liv."

Hjalle sa...

I ett land som utvecklas ekonomiskt minskar förhoppningsvis risken att folk utnyttjas på allehanda vidriga sätt, eftersom normala försörjningsmöjligheter blir fler och bättre. Prostitution, trafficking, sexuellt utnyttjande av barn, slaveri och sån skit finns även i Sverige, men knappast i samma utsträckning som i ett fattigt land. Därför tror jag att turisternas miljarder på sikt hjälper befolkningen mer än den stjälper. Vad skulle alternativet vara? Att skydda befolkningen genom att spika igen gränserna? Som i Nordkorea eller Burma? Har folk i allmänhet det bättre där?