söndag 7 september 2008

Intervju med At The Gates

I kväll gör At The Gates sin andra utsålda spelning på Debaser Medis i Stockholm.

Jag pratade med bandets sångare Tompa om den högst tillfälliga återföreningen.
"Det har varit på gång i säkert fyra år. Vi har alltid velat göra det, eftersom vi har velat ha ett bra avslut, alla fem tillsammans. Det är på våra egna vilkor och vi kan njuta av en finalgrej, att ha kul tillsammans en sista gång. Det är mycket lättare nu, tolv år senare, när alla eventuella schismer har försvunnit. Det fanns en anledning till att vi splittrades, även om det inte var så att vi inte pratade med varandra efteråt. Det handlade om omognad och för hård press på ett band vars medlemmar inte var så gamla och ovana vid ett hårdare tempo. Men vi har haft kontakt under åren som gått, vi har mötts, ringt varann och försökt hålla koll på varandras olika band."

Om att återföreningen hyllats av både publik och kritiker....
"Vi klarade oss undan kategorin ”gamla gubbar som inte spelat på länge” eftersom alla varit aktiva som musiker och låtskrivare under hela tiden. Egentligen är vi bättre rent musikaliskt än vi var då. Band brukar bara hålla på och mala sönder sin återförening. Vi har sagt att det är en sommar. Folk vet vad de får, att det är ärligt och från hjärtat. Vi har fått till den stämning vi vill ha kring bandet. Det är definitivt det sista vi gör. Efter Sverigespelningarna har vi en sista spelning i Grekland, men sedan ska det vara finito.
Men det kommer bli en dvd-release nästa år. Dels en dokumentär om återföreningen och dels historen om bandet och minst en hel konsert live. Det kommer bli en ganska smaskig utgåva.
Vi filmar så mycket vi kan. Vi kommer filma hela Sverigesvängen och dokumenterar den speciellt."

Om att "Slaughter of the soul" ständigt hittar en ny publik....
"Det är jättekonstigt, speciellt eftersom det inte finns något stort företag bakom som pumpar in pengar i en pr-kampanj. Det är musiken som säljer, vilket är kul. Många band har pratat om oss och ordet har spridits på det viset. Men det vi gjorde hör jag fortfarande inte i något band av i dag. De plockar vissa bitar, men det känns fortfarande som om vår kombination var originell. Känslan var där rätt snabbt när vi började repa igen. Det var inga problem och kändes jättebra direkt. Vi har haft en fantastiskt rolig sommar där alla har njutit till hundra procent. Många skratt och mycket glädje. Det känns nästan lite vemodigt nu när vi bara har de här spelningarna kvar. Man börjar inse att det faktiskt har ett slut. Det är lite sorgligt. Även om man säljer ut två kvällar i New York, så är det speciellt att spela i Sverige. Vi är ändå härifrån. Det var här vi började. De som var med oss från början kommer ju vara på spelningarna här i Sverige. Det kommer nog vara lite gåshud."

2 kommentarer:

hedvux sa...

http://www.vimeo.com/1682409
live från götebarg
under a serpent sun
fina grejer

ptrkhmbrg sa...

Mer At The Gates:
http://dagensskiva.com/arkivet/artiklar/at-the-gates-artiklar/