måndag 10 november 2008

Bäst 2008

Det börjar dra ihop sig. 2008 närmar sig sitt skoningslösa slut och inom kort är det dags för alla dessa summeringar av skivåret som gått. Album ska nomineras till fina priser och tidningarna vill ha listor på vilka skivor som egentligen var bäst. Close-Up har redan fått sin lista och nu är det fler som vill veta vad jag tycker.

Själv är jag mest intresserad av vilka plattor du tyckte var bäst under året. Jag vill ju veta hur god smak du egentligen har. Dessutom har du möjlighet att påminna mig om nåt släpp som jag kanske missat.

Så.... Vilka plattor var bäst 2008?

14 kommentarer:

Mathias sa...

Härligt med listor...
Du får en lite senare, det kan fortfarande komma några höjdare innan året sett sitt slut. Generellt sett är väl 2008 lite av ett mellan-år. Inga riktiga höjdare ännu... Men, som sagt, lista kommer...

Jonathan Strandlund sa...

Årets platta är tveklöst Live the storm med Disfear. Andra bra är Amon Amarth och Hellacopters. Gillar du In Flames är Karlstadbandet Entity of Fire ett hett tips. Deras demo må vara just en demo men kommer nog ändå vara med i toppstriden. De har några låtar på sin My Space-sida att lyssna på.

Patrik Wirén sa...

Om vi snackar svenska plattor i den hårdare skolan så ligger absolut Disfear bra till. Men min favorit är nog Cult of Luna - deras spelning på Debaser Medis slog det mesta i år.

Anonym sa...

Ättestupa - S/T

Lätt en av årets bästa skivor. Finns en låt på RTB´s myspace, länk under.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=19958819

Anal Elf Kid sa...

Jag har inte riktigt bestämt mig ännu, 2008 var otroligt mycket bättre än 2007 och Opeth ligger väl bra till som vanligt, men jag kan berätta vad som var SÄMST 2008.

Coveralbumet Werk 80 II av det tyska töntmetalbandet Atrocity. De fullkomligt SLAKTAR 80-tals syntpop på löpande band och det är inte ens roligt, bara hemskt och helt jävla bedrövligt!

Deras versioner av The Sun Always Shines on TV. People Are People, Small Town Boy etc får en att vilja tvätta hjärnan med klorin. Shining och annan självmordsblack i all ära, men om något skulle kunna pusha mig över kanten så är det Atrocity.

Hur Liv Kristine från Theatre of Tragedy kan göra sån dynga är svårbegripligt men att hon sen dessutom är gift med sångaren i Atrocity är nära på nog ett brott mot mänskligheten.

Kolla och lyssna på egen risk:

http://www.youtube.com/watch?v=AizlYBd3FVs

http://www.youtube.com/watch?v=KVHQkv8JTDU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=dT8REizuFOY&feature=related

Patrik Wirén sa...

Jag orkade bara med People are People. Fruktansvärd. Bara tyskar kan vara så smaklösa.

bingo bratt sa...

Hmm. Listan med "Close-Up-godkänd" musik var ju rätt enkel att få ihop, men svårare blir det när man breddar det musikaliska spektrat. Ska posta en lista på min egen blogg när året är ordentligt slut.

Så här på rak arm är ju Larry Jon Wilsons självbetitlade en het kandidat till vinnarplatsen. Och givetvis den "nya" Waylon Jennings-plattan. Möjligen även Gutter Twins.

Patrik Wirén sa...

Har missat Larry Jon Wilson. Däremot har jag ju lyssnat en del på Gutter Twins. Gillar låtarna som Lanegan sjunger, men Gregs sång sänker plattan en aning. Jag är visserligen gammalt Afghan whigs-fan, men är inte lika förtjust i hans röst i dag.

Mikael Sörling sa...

Ett suveränt musikår som vanligt. Jag kommer att publicera en års bästa lista efter nyår på bloggen. Räkna med namn som: Disfear, Stjanas Lobos, Disco Volante, Tysta Mari, Tiamat högt upp.

Mikael Sörling sa...

Och just det - nya Lucinda Williams är definitivt en av årets höjdare. Jag ska snart sätta mig ner och lyssna på Hank IIIs senaste. Bubblare?

Patrik Wirén sa...

Lucinda ska jag lyssna på innan Metro ska ha sin lista. Glöm inte Fucked Up! Jo, jag vet att jag tjatar....

Mikael Sörling sa...

Just det, Fucked Up - riktigt bra!

Dr Death sa...

Listor är underbara, bra initiativ, kör gärna en bästa plattor och bästa låtar 2008 när året är slut!

Hittills bästa plattor 2008 enligt mig:

* Markus Krunegård - Markusevangeliet
* Search/Rescue - The Compound
* The Night Marchers - See You In Magic
* From First To Last - S/T
* Facing New York - Get Hot
* Van She - V
* Empire Of The Sun - Walking On A Dream

Men jag har haft väldigt svårt att hitta helgjutna skivor i år, däremot hittat ett helt ton singlar.

Dr Death sa...

Sorry, glömde några:

* American Princes - Other People
* The Broken West - Now Or Heaven
(* ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - Festival Thyme EP)