lördag 15 november 2008

Filmtips från Elin inför festivalen


Ur filmen "JCVD".

Det är inte bara Orvar Säfström som har koll på filmerna som visas under årets upplaga av Stockholm Filmfestival. Även Elin Larsson, Metros filmrecensent, vet vilka rullar som är värda att kolla upp. Här är hennes tips:

Liksom Orvar tycker jag att metafilmen "JCVD", där Van Damme mer eller mindre spelar sig själv, dvs en avdankad actionhjälte, är ett av årets självklara val om man som jag gillar filmer om trasiga, kämpande människor. Vilket för mig in på nästa tips, Darren Aronofskys ("Requiem for a dream") nya "The Wrestler", där Mickey Rourke - en minst sagt trasig snubbe - gör storartad comeback i rollen som, guess what, en själsligt och fysiskt sönderslagen wrestlare som försöker vända sitt liv tillrätta. Det ryktas om Oscarnominering för Rourke, och alla som sett filmen verkar oerhört tagna. Ett måste.

För svensk films räkning rekommenderar jag starkt Måns Månssons debut i långt format,
"Hr Landshövding"- den första dokumentären någonsin att tävla på festivalen. Det är en svartvit film i sann cinéma vérité-anda, där Månsson följer Uppsalas landshövding, före detta ministern Anders Björck. Det låter skittrist men jag såg den häromdagen och den var både snygg, rolig, intressant och, lite otippat... spännande! Årets mest hajpade svenska film är Ruben Östlunds "De ofrivilliga", så är man vansinnigt sugen på den - Östlund gjorde den egensinniga och i mitt tycke smått briljanta "Gitarrmongot" för några år sen - ska man ta tillfället i akt. Annars går den snart upp på bio (28/11).

Stenhård, våldsam, politisk, obehaglig och djupt berörande -
"Johnny Mad Dog" sägs vara en av festivalens starkaste filmer och kanske är det svårt att inte beröra med en film om afrikanska barnsoldater. Men ändå. Måste ses.

En av årets mest omtalade festivalfilmer är
"Gomorra", som bygger på Roberto Savianos (den dödshotade författaren besöker också festivalen) hyllade bok. Jag har tyvärr inte läst boken, men filmen var vansinnigt obehaglig, den tog ett järnhårt stryptag på mig och känslan höll i sig ända fram till eftertexterna. Biopremiär nästa år, men se den ändå - "Gomorra" är äkta sprängstoff som visar upp EU-landet Italiens allra ruttnaste sidor.

Andra filmer värda att kika närmare på är:
"Ballast", amerikansk indiefilm om 12-åring med traumatiskf familjeliv, "Frozen river", Sundancevinnare om människosmugglande hemmafru, "Soi Cowboy", om förhållandet mellan en kärlekskrank västerlänning och en thailändska som flyr undan prostitution, och "Trouble the Water", en Sundance-belönad dokumentär om udda hjältefigurer i efterdyningarna av orkanen Katrina.

Inser att jag mest tipsat om filmer som tar upp rätt hemska saker, så för alla som vill se filmer med aningens mer positiva vibbar: feelgooddokumentären
"Young@Heart", om en helt osannolikt skön pensionärskör som gör en show med covers på Ramones, Sonic Youth, James Brown och Jimi Henrix, "Happy-go-lucky", där diskbänksrealisten Mike Leigh goes a little happy bananas i en historia om en gladlynt lärarinna som sprider solens strålar omkring sig.

Och för den som är mer inne på fläskiga epos är det givna kortet förstås
"Australia", Baz Luhrmanns ("Moulin Rouge") mastodontfilm om kärleken mellan en överklasskvinna (Nicole Kidman) och en cowboy (Hugh Jackman) i 30-talets Australien.

Tack Elin, du är briljant!

Se hela programmet på Filmfestivalens hemsida!

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Det statsunderstödda sexhhyckleriet är massivt och så motsägelsefullt det bara kan bli. Jag tar upp saken utförligt på min blogg Lûzgannon.

- Peter Ingestad, Solna